Στα 7,9 τρισ. δολ. το κόστος της πανδημίας για τις ΗΠΑ έως το 2030

Στα 7,9 τρισ. δολ. το κόστος της πανδημίας για τις ΗΠΑ έως το 2030

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία θα εξακολουθεί να επιβαρύνει την αμερικανική οικονομία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου (CBO). Συγκεκριμένα, η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 3% μέχρι το 2030, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 7,9 τρισ. δολάρια, παρά τα γενναιόδωρα πακέτα στήριξης που έχουν διοχετευθεί για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αναμένεται να επηρεάσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ η πρόσφατη πτώση των τιμών ενέργειας προβλέπεται πως θα μειώσει σημαντικά τις δαπάνες στον κλάδο της ενέργειας», ανέφερε σε επιστολή του ο διευθυντής του CBO, Φίλιπ Σουάγκελ. Ο ίδιος τόνισε όμως πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν εν μέσω της πανδημίας πρόκειται να μετριάσουν την οικονομική ζημία της πανδημίας.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε πρόσφατα πρόγραμμα 2,2 τρισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του οικονομικού πλήγματος από τον κορωνοϊό και εξετάζει την εφαρμογή ενός ακόμα πακέτου στήριξης, το οποίο ενδέχεται να φτάσει έως και τα 3 τρισ. δολάρια. Παρ’ όλα αυτά, οι προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες. Η μέση εκτίμηση αναμένει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της αμερικανικής οικονομίας. Επίσης, το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο προβλέπεται πως θα ανέλθει στο 20%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τη Μεγάλη Υφεση.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, σχολίασε πως οι προβλέψεις του CBO αναδεικνύουν την ανάγκη προετοιμασίας νέου πακέτου στήριξης και μάλιστα γρήγορα. «Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας νέας μεγάλης ύφεσης, η Γερουσία οφείλει να δράσει με ταχύτητα, ώστε να διασφαλίσει ότι όλοι οι Αμερικανοί πολίτες έχουν το εισόδημα που χρειάζονται για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και ένα σπίτι για να ζήσουν», τόνισε ο ίδιος.

Το CBO αναθεώρησε επί τα χείρω τις μακροχρόνιες εκτιμήσεις του σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας, διότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα παρά τα έκτακτα μέτρα στήριξης και τον επιπλέον δανεισμό από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Επιπλέον, το CBO προειδοποίησε πως ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στις προβλέψεις του εξαιτίας της απρόβλεπτης πορείας του κορωνοϊού και του άγνωστου οικονομικού αντικτύπου. «Αυτές οι οικονομικές προβλέψεις διακατέχονται από μία πρωτοφανή αβεβαιότητα, ιδίως εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας φέτος και του χρόνου, της επίπτωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στην οικονομία, της αποδοτικότητας των πακέτων στήριξης» και άλλων παραγόντων, σύμφωνα με τον Σουάγκελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή