Εγκλημα, Netflix και FBI

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίνοντας από τη δημόσια συζήτηση και τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, προκύπτει το εξής: στην Ελλάδα τα βασικά προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας είναι ορισμένα μεμονωμένα εγκλήματα ερωτικής αντιζηλίας, οι ακτιβιστικές ενέργειες του «Ρουβίκωνα» και κάποια κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων, τα οποία όμως διαχρονικά έχουν την τάση να μειώνονται. Ελάχιστη κουβέντα γίνεται για το οργανωμένο έγκλημα, εγχώριο και διεθνές, που έχει βρει φιλόξενο έδαφος στην Ελλάδα λες και όλοι εμείς έχουμε, λόγω… Netflix, αναπτύξει μια παράξενη εξοικείωση με την εκτέλεση συμβολαίων θανάτου παραδίπλα μας.

Την Παρασκευή το βράδυ, ένας Βέλγος, διωκόμενος για εισαγωγή κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Αμβέρσα, δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι έξω από το σπίτι του στη Βούλα. Τον Ιανουάριο ένοπλοι σκότωσαν σε ταβέρνα στη Βάρη δύο Μαυροβούνιους, διωκόμενους με διεθνή εντάλματα για εισαγωγή κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη. Την άνοιξη του 2019 ένας Αυστραλός τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό του στη Γλυφάδα. Ηταν αρχηγός των Comancheros, μιας εγκληματικής ομάδας με ειδίκευση στη διακίνηση ναρκωτικών. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Ξεπερνούν τα 20 τα συμβόλαια θανάτου που εκτελέστηκαν τα τελευταία δύο – τρία χρόνια, εάν συνυπολογίσουμε τα μέλη της εγχώριας μαφίας που αλληλοεξοντώθηκαν.

Κι όμως, το αποτύπωμα όλων αυτών των φόνων είναι θολό έως ανύπαρκτο. Δημοσιολογούμε άκοπα για τα επεισόδια στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, αλλά μας διαφεύγουν τα πιο σοβαρά. Γιατί οι διεθνώς διωκόμενοι ναρκέμποροι επιλέγουν την Αθήνα για καταφύγιό τους; Πόσο εύκολο είναι να αποκτήσουν ελληνικό ΑΦΜ και να ξεπλύνουν χρήματα μέσω εικονικών εταιρειών; Ποια η σχέση με Ελληνες «ομολόγους» τους; Πριν από χρόνια ένας Ελληνας αξιωματικός μού μετέφερε μια συζήτηση που είχε με ένα μέλος των Vor V Zakone, της πανίσχυρης γεωργιανής μαφίας που έχει διασυνδέσεις σε όλη την Ε.Ε. «Οταν τον ρώτησα γιατί έχουν επιλέξει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ως έδρα τους, ξέρεις τι μου απάντησε; Οτι η Ελλάδα “είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει ξεχωριστό τμήμα στην αστυνομία που να ασχολείται αποκλειστικά μαζί μας”».

Είναι γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθεί να μη διαθέτει ξεχωριστή διεύθυνση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Η προ ετών προσπάθεια δημιουργίας του «ελληνικού FBI» απέτυχε παταγωδώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή