Το τέλος της πόλης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες πόλεις του κόσμου θεωρούνται εδώ και δύο αιώνες τα κέντρα της προόδου, της δημιουργίας και του μοντερνισμού. Και πράγματι. Οι σπουδαίοι επιστήμονες, οι ισχυροί πολιτικοί, οι κορυφαίοι καλλιτέχνες, οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες δεν ζουν στα γραφικά χωριουδάκια που μας αρέσει να υμνούμε (αλλά που δεν αντέχουμε ούτε για λίγες ώρες).

Το καλύτερο εστιατόριο, το πιο δυναμικό μουσείο, το πιο εντυπωσιακό θέατρο δεν βρίσκονται στις Ανω Ραχούλες της Ελλάδας, της Γερμανίας ή της Βρετανίας. Βρίσκονται στις πρωτεύουσες και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επομένως είναι αναμενόμενο οι άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, που έχουν όνειρα και φιλοδοξίες και που θέλουν να ζήσουν στην αιχμή του καιρού τους να συρρέουν στις πόλεις.

Η γονιμότητα των μεγαλουπόλεων οφείλεται στην πυκνότητα, στην ποιότητα και στην ταχύτητα των επαφών. Η πόλη προσφέρει πληθώρα αφορμών και επιλογών για διαμόρφωση κάθε είδους σχέσεων μέσα σε ένα κλίμα έμπνευσης και ελευθερίας. Η πόλη γίνεται κέντρο προόδου γιατί αποτελεί ένα εργαστήριο γεμάτο από κάθε είδους υλικά για να διαμορφώσει το άτομο την ταυτότητά του.

Αυτή η αφήγηση όμως έφτασε απροσδόκητα στο τέλος της. Η ταχύτητα των επαφών επιταχύνει τις μολύνσεις ενώ την ίδια ώρα το παγκόσμιο lockdown ανάγκασε την ανθρωπότητα να συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται πλέον την πόλη ως μηχανισμό-καταλύτη για πυκνές και γόνιμες επαφές. Δεν χρειαζόμαστε ούτε καν τα αεροπλάνα.

Η πρόοδος των δικτύων είναι τέτοια που οι συναντήσεις μας με ανθρώπους από όλο τον κόσμο γίνονται πλέον διαδικτυακά. Και όποιος παρακολουθήσει παράσταση του National Theatre του Λονδίνου στο λάπτοπ του δεν νομίζω να θέλει να ξαναπάει, όχι μόνο στον φυσικό χώρο του National Theatre, αλλά σχεδόν σε οποιοδήποτε άλλο θέατρο.

Κι όλα αυτά όταν οι πιο σπουδαίες συνταγές των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου υπάρχουν στο Διαδίκτυο για να τις εκτελέσουμε για τους φίλους μας, ενώ ακόμα και οι αναζητήσεις της προσωπικής ζωής έχουν προ πολλού μετακομίσει από το φλερτ στο γραφείο και από εκεί στο trendy μπαράκι της κακιάς ώρας, στο απέραντο Διαδίκτυο.

Πλέον, το σπίτι μας περιέχει όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου. Ποιος ο λόγος να βγαίνουμε; Και ποιος ο λόγος το σπίτι αυτό να βρίσκεται σε μια μεγαλούπολη; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή