Θεωρείο (03/06/20)

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αστεγο» Συμβούλιο Ασφαλείας

Το περίφημο και προαναγγελθέν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πλέον –επιτέλους– ιδρυθεί. Παραμένει, όμως, ένα συμβούλιο μόνο στα χαρτιά, καθώς στεγάζεται σε ένα κτίριο της Βουλής με… διασκορπισμένα γραφεία. Στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάποιος χώρος, ενώ το Μέγαρο Σταθάτου έχει γεμίσει με στελέχη του επιτελικού κράτους και επίσης δεν υπάρχει χώρος. Αποτέλεσμα, οι συσκέψεις του συμβουλίου να γίνονται μάλλον α λα καρτ. Με δεδομένο ότι τόσο ο θεσμός όσο και το πρόσωπο αποτελούν προσωπικά στοιχήματα του πρωθυπουργού, το γιατί το συμβούλιο παραμένει virtual σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή είναι ένα πολύ καλό ερώτημα, που κάποιος πρέπει να το απαντήσει.

Η Ελληνίδα Καρυάτιδα

Ηταν μία από τις πιο εντυπωσιακές Πρώτες Κυρίες της Ελλάδας, για το διάστημα που βρέθηκε στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ένα σπάνιο πρότυπο γυναίκας, ερευνήτρια, συγγραφέας και ιστορικός. Η Αμαλία Μεγαπάνου απέφευγε να μιλάει δημοσίως. Ποτέ δεν της άρεσε. Οι φωτογραφίες από την επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1961, με το ζεύγος Κένεντι, έμειναν στην Ιστορία. Ακόμα και τότε, πάντως, οι δηλώσεις της στα αμερικανικά μίντια, που τη χαρακτήρισαν «Ελληνίδα Καρυάτιδα», ήταν με το σταγονόμετρο. Φεύγοντας από τις ΗΠΑ, η Αμαλία Μεγαπάνου ερωτήθηκε τι πίστευε για τον Κένεντι και δήλωσε το λακωνικό «αν ήμουν Αμερικάνα, θα τον ψήφιζα». Οταν, δε, τη ρώτησαν για τον τότε σύζυγό της Κωνσταντίνο Καραμανλή, απάντησε το ευφυές: «Δεν ασχολούμαι με τη δουλειά του άντρα μου, γιατί την κάνει πολύ καλά».

Ο Καραμανλής για τη Μεγαπάνου

Ουδέποτε, πάντως, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, σχολίασαν δημοσίως τον χωρισμό τους. Ο «Σπαρτιάτης» στη νοοτροπία –αν και Μακεδόνας– Καραμανλής δεν μιλούσε ποτέ για τέτοια θέματα. Μοναδική εξαίρεση, η εξομολόγησή του στον στενό του συνεργάτη Τάκη Λαμπρία, όπως αυτός την αποτύπωσε στο βιβλίο του «Στη σκιά ενός μεγάλου». Ο Λαμπρίας… τόλμησε να ρωτήσει τον Καραμανλή για αυτή την ιδιωτική πτυχή της ζωής του και πήρε την εξής απάντηση: «Η Αμαλία ήταν τόσο όμορφη όσο και αξιο-πρεπής. Είχε δυνατό χαρακτήρα, κάπως αυταρχικό. Ισως μάλιστα το ναυάγιο του γάμου μας να οφείλεται στο ότι είχαμε τον ίδιο χαρακτήρα. Τα ενδιαφέροντά της ήταν περισσότερο πολιτιστικά παρά πολιτικά. Και, μολονότι ουδέποτε αναμειγνυόταν στη δημόσια ζωή, συμπαραστάθηκε με αφοσίωση στη δύσκολη σταδιοδρομία μου. Το βέβαιο είναι ότι ο χωρισμός μου με λύπησε, αν και η ευθύνη γι’ αυτόν ήταν περισσότερο δική μου».

Σαμαράς για «2021»

Η Επιτροπή του 2021 θα επιχειρήσει σήμερα ένα restart με μια συνέντευξη Τύπου της Γιάννας Αγγελοπούλου. Οι αρρυθμίες που έχει παρουσιάσει, άλλωστε, είναι πολλές και γνωστές. Την επιτροπή παρακολουθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εκφράζει στους συνομιλητές του τον προβληματισμό του για όσα έχει δει –ή δεν έχει δει– μέχρι τώρα. Ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει πως σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή, καθώς άπτεται της συλλογικής μνήμης. Πάντως, όποιος περίμενε έναν Σαμαρά στα… κάγκελα κάνει λάθος, καθώς ο πρώην ένοικος του Μαξίμου είναι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του. Οπως μου λένε, μάλιστα, η προσοχή του είναι στραμμένη στην Προανακριτική, η οποία, ως γνωστόν, θέλει να πάει «μέχρι τέλους».

Η δικαίωση του διπλωμάτη

Δεκτή έγινε από το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή του διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Κυριάκου Λουκάκη, ο οποίος φέρει τον βαθμό του πληρεξούσιου υπουργού Α΄ και είχε τιμωρηθεί με ποινή διετούς στέρησης προαγωγής από το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο. Το ΣτΕ εξαφάνισε την απόφαση του ανώτατου πειθαρχικού συμβουλίου που είχε επιβληθεί στον Λουκάκη, ο οποίος και έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ηθικά και επαγγελματικά δικαιωμένος. Ο Κυριάκος Λουκάκης αποτελεί έναν από τους πλέον έμπειρους διπλωμάτες που υπηρετούν στο υπουργείο Εξωτερικών, επί 4,5 χρόνια πρέσβης στην Τουρκία και νωρίτερα τρία χρόνια στο Ισραήλ, με βαθιά γνώση των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επανεμφάνιση Παππά

Ο Νίκος Παππάς, μετά μια μακρά περίοδο που ήταν σε σχετική «αγρανάπαυση», έχει ξαναβγεί μπροστά. Συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις, ακόμα και περιοδείες στα νότια, που είναι η εκλογική του περιφέρεια, περιλαμβάνει το «μενού». Το ερώτημα είναι αν η επαναδραστηριοποίηση του πρώην υπουργού έχει τις ευλογίες Τσίπρα ή αποτελεί προσωπική του επιλογή.

Τον ακούει

Να σας πω και ένα πασοκικό «νέο». Το βάζω σε εισαγωγικά το νέο γιατί μόλις σας το πω θα καταλάβετε πως μάλλον είναι παλιό. Ρώτησα πασοκική πηγή μου ποιος είναι ο άνθρωπος που επηρεάζει κομβικά τη Φώφη Γεννηματά και μου απάντησε «ο Κώστας Λαλιώτης». Ο πολύπειρος πολιτικός, παρά το γεγονός ότι τα χρόνια έχουν περάσει, εξακολουθεί να έχει σημαίνοντα λόγο στο κονκλάβιο του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ. Και αν τριγύρω τα πάντα αλλάζουν, να και κάτι που μένει πάντα σταθερό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή