Ανάλυση: Ζητούμενο η πολιτική ορθότητα με ουσία στη Βουλή

Ανάλυση: Ζητούμενο η πολιτική ορθότητα με ουσία στη Βουλή

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε άλλο παρά ασύνηθες ή και μη αποδεκτό είναι το να «εκτρέπεται» από το προγραμματισθέν θέμα, η συζήτηση κατά την διάρκεια συνεδριάσεων της Βουλής, αν προκύπτει ένα μείζονος ενδιαφέροντος, έκτακτο θέμα επικαιρότητας. Έχει συμβεί και, προφανώς, θα συμβαίνει είτε πρόκειται για συζήτηση μιας επίκαιρης ερώτησης, είτε για επεξεργασία νομοσχεδίου, είτε και για ειδική συνεδρίαση κάποιας εκ των κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Ωστόσο, για λόγους αρχής και καλώς εννοούμενης πολιτικής ορθότητας, μια τέτοια πρόσκαιρη «αλλαγή ατζέντας» οφείλει να υπακούει σε κάποιους κανόνες. Ο κυριότερος εξ αυτών είναι το να γίνεται σεβαστό κατ’ αρχήν το κύριο θέμα της συζήτησης, να εξαντλείται η σχετική συζήτηση, και το όποιο άλλο «παρεμπίπτον ζήτημα» να εξετάζεται μετά την ολοκλήρωση της «ημερήσιας διάταξης».

Ειδικά, μάλιστα, όταν στη συνεδρίαση είναι παρών εξωκοινοβουλευτικός φορέας – κάποιος εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών που έχει προσκληθεί ακριβώς για να μιλήσει επί του προγραμματισμένου θέματος.

Σήμερα, στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που θέμα ημερήσιας διάταξης είχε το «Τουρισμός και άτομα με αναπηρία», και στην οποία είχε προσκληθεί ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ο προαναφερθείς κανόνας δεν τηρήθηκε.

Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο υπουργός Τουρισμού, βουλευτές της αντιπολίτευσης Μερόπη Τζούφη και Λιάνα Κανέλλη, με την ανοχή και συμμετοχή της προέδρου της Επιτροπής Σοφίας Βούλτεψη, άρχισαν να συζητούν μετά του κ. Θ. Θεοχάρη σχετικά με θέματα με το Υπουργείο του και διάφορες «παρεξηγήσεις» αναφορικά με τα γενικά τουριστικά-υγειονομικά πρωτόκολλα.

Και αυτό, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση με τον κ. Βαρδακαστάνη, με αποτέλεσμα εκείνος να περιμένει υπομονετικά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί του «παρεμπίπτοντος» θέματος.

«Παρακολούθησα μια εξόχως ενδιαφέρουσα συνεδρίαση και κοινοβουλευτικό έλεγχο», σχολίασε με εξαιρετική ευγένεια στο τέλος ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.

Είναι προφανές ότι το έκτακτο ζήτημα μπορούσε και έπρεπε να συζητηθεί, αφού ήταν ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος υπουργός παρών. Ωστόσο, θα ήταν ορθότερο, ευγενικότερο και καλύτερο για την εικόνα της Βουλής, το να συζητείτο αφού είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του κύριου αντικειμένου της συνεδρίασης και “απελευθερωθεί” ο προσκεκλημένος.

Η όλη εικόνα έγινε περισσότερο «θαμπή», καθώς ορισμένοι εξ εκείνων που πρωταγωνίστησαν στην εκτός ημερήσιας διατάξεως, ελάχιστα ή καθόλου συμμετείχαν με προτάσεις, ιδέες ή εισηγήσεις για το θέμα των ΑΜΕΑ και τη θέσης τους στην τουριστική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή