Ράλι διαρκείας στις διεθνείς αγορές

Ράλι διαρκείας στις διεθνείς αγορές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ράλι των προηγούμενων ημερών συνεχίστηκε χθες στις ευρωπαϊκές και στις αμερικανικές αγορές, καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η διεθνής οικονομία ανακάμπτει σταδιακά από την κρίση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπήρξε καταιγισμός θετικών επιχειρηματικών ειδήσεων, καθώς οι κυβερνήσεις αίρουν και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα βέβαια, επικρατούσε αισιόδοξο κλίμα ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, από την οποία αναμένεται ότι θα προκύψουν νέα μέτρα στήριξης για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Με κέρδη 2,54% έκλεισε χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο. Συγκεκριμένα, η τιμή της μετοχής της γαλλικής ασφαλιστικής AXA ενισχύθηκε χθες κατά 10,4% , έπειτα από ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα καταβάλει μερίσματα στους μετόχους της. Στις κορυφαίες θέσεις του Stoxx 600 βρέθηκε και η γαλλική Renault, σημειώνοντας άνοδο 10,5%, καθώς όχι μόνον διασφάλισε δάνειο από τη γαλλική κυβέρνηση, αλλά παράλληλα η Goldman Sachs αναβάθμισε τη μετοχή της στο επενδυτικό επίπεδο. Αλματώδη άνοδο κατέγραψαν επίσης οι τράπεζες, καθώς και οι ταξιδιωτικές εταιρείες και οι εταιρείες ψυχαγωγίας.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσε χθες τη μεγαλύτερη άνοδο, με κέρδη 3,88%, καταγράφοντας την καλύτερη απόδοση από τις 27 Φεβρουαρίου. Βρέθηκε μάλιστα μόλις 9,5% από το ιστορικό υψηλό. «Οταν επήλθε η κατάρρευση των χρηματιστηρίων, δεν υπήρχε κάποιο θεμελιώδες πρόβλημα στην οικονομία. Επρόκειτο για έναν συγκεκριμένο παράγοντα και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ανακάμψουμε δυναμικά», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters o Ραντίπ Σόμελ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην M&G Investments.

Οπως και τις προηγούμενες ημέρες, το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη ήταν γενικά αισιόδοξο, αφού υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Οικονομολόγοι και επενδυτές αναμένουν πως η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 750 δισ. ευρώ κατά επιπλέον 500 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί προειδοποιούν πως η ΕΚΤ θα καθυστερήσει τη λήψη επιπλέον μέτρων. Οπως εξάλλου επεσήμαναν στο Reuters και οικονομολόγοι της Fitzgerald, το τρέχον πρόγραμμα δεν έχει ακόμα εξαντληθεί.

Τέλος, στις ΗΠΑ λίγο πριν από την ολοκλήρωση των συναλλαγών, ο Dow Jones σημείωνε άνοδο κατά 1,71% και ο S&P 500 κατά 1,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή