Σταδιακή λειτουργία για το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων

Σταδιακή λειτουργία για το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην πρίζα» μπαίνει σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει το άνοιγμα σειράς επιχειρηματικών κλάδων που παρέμεναν κλειστοί με κυβερνητική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού του COVID-19. Η αρχή γίνεται το Σάββατο, 6 Ιουνίου, με την επαναλειτουργία πλέον και των εσωτερικών χώρων της εστίασης, ενώ κρίσιμοι σταθμοί είναι επίσης η 8η Ιουνίου, οπότε επαναλειτουργούν μεταξύ άλλων κέντρα διασκέδασης, η 15η Ιουνίου, οπότε ανοίγουν και τα εποχικά καταλύματα, αλλά και τα γυμναστήρια, ενώ πλέον από την 1η Ιουλίου θα επιτρέπεται και η διοργάνωση συναυλιών και παραστάσεων. Επίσης, χθες, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της απόφασης για τους κανόνες λειτουργίας στις οργανωμένες παραλίες, ανακοινώθηκαν νέοι, πιο ελαστικοί κανόνες. Ετσι, τελικά θα επιτρέπονται η αναμετάδοση μουσικής και η παρασκευή φαγητού από τα καταστήματα στις πλαζ, ενώ δόθηκε σύσταση για αποφυγή των πάρτι. 

Συνολικά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, με την επανέναρξη σειράς οικονομικών δραστηριοτήτων από τις 6 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 670.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 97% των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή, και θα έχουν επαναλειτουργήσει 249.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.

Από μεθαύριο Σάββατο, 6 Ιουνίου, επιτρέπονται: α) Η λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, β) η λειτουργία των εστιατορίων στα ξενοδοχεία, γ) η παροχή γευμάτων και ποτών από κυλικείο, δ) η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις, ε) οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο και στ) οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.

Οι κανόνες λειτουργίας της εστίασης στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και για τα κέντρα διασκέδασης, είναι ελαφρώς αυστηρότεροι σε σύγκριση με τους ισχύοντες για τους εξωτερικούς χώρους. Ειδικότερα, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ταυτόχρονα στο κατάστημα ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας (στους εξωτερικούς είναι η αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ.). Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών θα είναι οι ακόλουθες: α) Οταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ. Οταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα. Σημειώνεται, επίσης, ότι στα κέντρα διασκέδασης απαγορεύεται η παραμονή των πελατών στο μπαρ.

Στις 8 Ιουνίου, επαναλειτουργεί επίσης σειρά επιχειρήσεων, όπως κέντρα διασκέδασης (από καφωδείο και μπουάτ μέχρι καμπαρέ), internet καφέ, καταστήματα με ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλλά και τα καταστήματα με τα ηλεκτρονικά τυχερά παίγνια, τα γνωστά «φρουτάκια». Στα τελευταία, καθώς και στα internet καφέ ο μέγιστος αριθμός πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός των καταστημάτων ορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 2,20 τ.μ. αδειοδοτούμενης επιφάνειας.

Κρίσιμη ημερομηνία για τον τουρισμό είναι η 15η Ιουνίου, καθώς τότε ξεκινά η λειτουργία των εποχικών καταλυμάτων, αλλά και των μουσείων, αξιοθεάτων, θεματικών πάρκων και πάρκων αναψυχής. Επίσης, επαναλειτουργούν τα κέντρα αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες, τα γυμναστήρια, τα θεραπευτικά και ιαματικά λουτρά, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σωματικής ευεξίας, σάουνας, ατμόλουτρων, σπα και οι υπηρεσίες ιερόδουλων.

Στις 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι παιδικές κατασκηνώσεις, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση συναυλιών, παραστάσεων, συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων.

Οι δραστηριότητες για τις οποίες, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, δεν έχει προσδιορισθεί ακόμη η επανεκκίνησή τους είναι οι ακόλουθες: ΚΑΠΗ, σχολικά κυλικεία, κλειστοί κινηματογράφοι, καζίνο, χαρτοπαιχτικές λέσχες, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού και υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά φαγητού ή ποτού). Διευκρινίζεται ότι οι τελευταίες αποτελούν διαφορετικό ΚΑΔ (93.29.19.04) από τις ντισκοτέκ με ποτό και χορό (ΚΑΔ 56.30.10.12), οι οποίες θα λειτουργήσουν κανονικά από τις 8 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή