Καθαρισμός στο παλαιό λιμάνι των Φηρών

Καθαρισμός στο παλαιό λιμάνι των Φηρών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι βρίσκεται στον βυθό στο παλαιό λιμάνι των Φηρών; Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει, καθώς μέχρι σήμερα η περιοχή ήταν απαγορευμένη για καταδύσεις (πλην όσων έγιναν με την αφορμή του ναυαγίου του «Sea Diamond»), λόγω της πυκνής κίνησης λέμβων και άλλων σκαφών. Εκπαιδευτές καταδύσεων που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη είχαν την ιδέα να επιχειρήσουν αυτή τη Δευτέρα για πρώτη φορά τον καθαρισμό του βυθού στο συγκεκριμένο σημείο, μαζί με εθελοντές για την παραθαλάσσια περιοχή.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην περιβαλλοντική οργάνωση «Dive in Action», που ιδρύθηκε πριν από ένα έτος στη Σαντορίνη. Επικεφαλής της ο Δημήτρης Καμπανός, εκπαιδευτής καταδύσεων. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσουμε και να καθαρίσουμε το παλιό λιμάνι», εξηγεί. «Στο σημείο αυτό, δώδεκα μήνες τον χρόνο υπάρχει κίνηση από τους λεμβούχους και το λιμεναρχείο δεν δίνει άδεια για καταδύσεις. Προσωπικά έχω βουτήξει στο σημείο μόνον όταν έγινε το ναυάγιο του “Sea Diamond” και κάποιες φορές πολύ κοντά στην ακτή. Δεν θα είναι παράξενο αν βρούμε στον βυθό και αντικείμενα… από τη δεκαετία του ’60!».

Με την αφορμή λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών στις 8 Ιουνίου, η «Dive in Action» μαζί με δύτες από τα καταδυτικά κέντρα του νησιού, τον σύλλογο Θήρας «Εν Οδώ» και την Εθελοντική Ομάδα Σαντορίνης οργανώνουν υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό στον όρμο των Φηρών. Τη δράση συνδράμουν ο Δήμος Θήρας, το επαρχείο, το λιμεναρχείο, η Helmepa και το πρόγραμμα «Sea Change Greek Islands» του Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη. «Η κατάδυση θα πραγματοποιηθεί μόνο από πιστοποιημένους δύτες, καθώς γνωρίζουμε πώς πρέπει να απομακρύνονται τα απορρίμματα χωρίς να θρυμματίζονται ή να προκαλούμε ζημιά στον βυθό. Είναι και πιο αποτελεσματικό έτσι – σε παλαιότερη δράση στον Ταξιάρχη ήμασταν 16 άτομα, πιστοποιημένοι και ερασιτέχνες, και ανασύραμε 300 κιλά απορριμμάτων, ενώ στο Αμμούδι ήμασταν μόνο 7 πιστοποιημένοι δύτες και ανασύραμε 320 κιλά». Τα απορρίμματα που θα ανασυρθούν από τον βυθό θα διαχωριστούν και θα καταγραφούν. Οσα μπορούν να ανακυκλωθούν θα σταλούν σε ειδικούς σάκους στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα θα μεταφερθούν στο Αθηνιό και από εκεί στη χωματερή του νησιού. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, οι επαγγελματίες δύτες που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη έχουν λάβει πολλές ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικά ζητήματα. Η κυριότερη είναι μέσω του συλλόγου Θηραϊκή Θάλασσα, που συνεργάζεται με τον Πιερ-Ιβ Κουστό, για τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από το Ακρωτήρι. «Δυστυχώς, παρότι αρκετοί υπουργοί μάς έχουν πει ότι συμφωνούν, τελικά η υπόθεση σκοντάφτει στη Διεύθυνση Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς δεν πληροί τα κριτήριά τους…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή