Ανοικτή διαφοροποίηση από Εσπερ

Ανοικτή διαφοροποίηση από Εσπερ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωγμές στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης και της ηγεσίας των Ρεπουμπλικανών έχει προκαλέσει η εμπρηστική αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, που απλώνονται σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες, από τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε ανοικτή διαφοροποίηση από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ δήλωσε χθες ότι αντιτίθεται, τουλάχιστον για την ώρα, στην ανάληψη ενεργού ρόλου του στρατού για την καταστολή των φαινομένων βίας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο Πεντάγωνο, ο Εσπερ δήλωσε ότι η ανάληψη αστυνομικών καθηκόντων από μέλη του μόνιμου στρατού θα μπορούσε να δικαιολογηθεί «μόνο ως όπλο τελευταίας καταφυγής, υπό τις πιο επείγουσες και ακραίες συνθήκες», κάτι που κατά τη γνώμη του δεν ισχύει προσώρας.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα κατεβάσει τον στρατό στους δρόμους εάν οι (κατά κανόνα Δημοκρατικοί) κυβερνήτες πολιτειών όπου μαίνονταν λεηλασίες και βιαιοπραγίες δεν έπαιρναν αποτελεσματικά μέτρα για την καταστολή τους. Το Πεντάγωνο μετέφερε 1.600 άνδρες του στρατού και της στρατιωτικής αστυνομίας στην Ουάσιγκτον, αλλά μέχρι χθες έμεναν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δεν είχαν αναλάβει καθήκοντα καταστολής. Μόνο η Εθνοφρουρά επιστρατεύθηκε στο πλευρό της αστυνομίας σε αρκετές πολιτείες, υπό τον έλεγχο των κυβερνητών.

Μετά την ανοιχτή διαφοροποίηση του Εσπερ -ο οποίος, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, πήρε αποστάσεις και από την αμφιλεγόμενη επίσκεψη του προέδρου Τραμπ στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, τη Δευτέρα- η θέση του στην κυβέρνηση εμφανιζόταν επισφαλής. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο υπουργός Αμυνας εξακολουθεί να απολαμβάνει της υποστήριξης του προέδρου, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι Μακινάνι, αρκέστηκε να απαντήσει: «Αυτή τη στιγμή, ο υπουργός Εσπερ παραμένει υπουργός Εσπερ. Οσο για το αν ο πρόεδρος του έχει εμπιστοσύνη, θα έλεγα ότι αν πάψει να έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εσπερ, θα είσθε οι πρώτοι που θα το μάθουν».

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα φέρεται να αποφάσισε κατηγορίες για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού (χωρίς προμελέτη) του Τζορτζ Φλόιντ εις βάρος του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν και να απήγγειλε κατηγορίες για συνέργεια και στους τρεις άλλους αστυνομικούς που παρευρίσκονταν στο σημείο. Χθες για όγδοη κατά σειράν νύχτα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους πολλών αμερικανικών πόλεων, αψηφώντας τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Το παλιρροϊκό κύμα έφθασε ακόμη και σε μικρές, λευκές και συντηρητικές πόλεις του δυτικού Τέξας, της Νεβάδας και της Νεμπράσκας. Αν και υπήρξαν περιπτώσεις λεηλασίας καταστημάτων και συγκρούσεων με την αστυνομία, όπως στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλώσεις ήταν, στη μεγάλη τους πλειονότητα, ειρηνικές και το επίπεδο της βίας αισθητά χαμηλότερο από τις προηγούμενες νύχτες.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε την εμπρηστική ρητορική του. «Αρχές της Νέας Υόρκης, καλέστε την Εθνοφρουρά. Τα καθάρματα και οι αποτυχημένοι καταστρέφουν την πόλη σας», ήταν μια χαρακτηριστική ανάρτησή του στο Twitter. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του δικτύου Fox, παρουσίασε την πρωτεύουσα ως μοντέλο για όλες τις πόλεις, υποστηρίζοντας ότι η επέμβαση ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας ήταν καθοριστική για την ανάσχεση της βίας.

Θύμα των ταραχών υπήρξε και ο 29χρονος Ελληνοαμερικανός αστυνομικός Σέι Μικαλιόνις, ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι τη νύχτα της Δευτέρας, στο Λας Βέγκας. Ο άτυχος αστυνομικός έδινε μέχρι χθες μάχη για τη ζωή του σε θάλαμο εντατικής θεραπείας, ενώ ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή