Οι Ρεπουμπλικανοί καταψήφισαν ρατσιστή βουλευτή

Οι Ρεπουμπλικανοί καταψήφισαν ρατσιστή βουλευτή

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της μεγάλης κοινωνικής αναταραχής που πυροδότησε στις ΗΠΑ η ανθρωποκτονία του 46χρονου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια λευκών αστυνομικών, η εκλογική βάση των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία της Αϊόβας έστειλε μήνυμα απόρριψης του φυλετικού μίσους και της εμπρηστικής ρητορείας, καταψηφίζοντας έναν βουλευτή του κόμματος που εκπροσωπούσε και τα δύο.

Ο 71χρονος Στιβ Κινγκ, επί 18 συναπτά έτη βουλευτής των Ρεπουμπλικανών και μία από τις πιο διχαστικές προσωπικότητες στο Καπιτώλιο, έχασε τις προκριματικές εκλογές του κόμματος ενόψει της αναμέτρησης του προσεχούς Νοεμβρίου, οι οποίες διεξήχθησαν την Τρίτη. Το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών κέρδισε ο πολιτειακός γερουσιαστής και επιχειρηματίας Ράντι Φίνστρα, ο οποίος είχε την υποστήριξη του κομματικού κατεστημένου, σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο. Ενθερμος οπαδός της οικοδόμησης τείχους κατά των μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ δέκα χρόνια προτού ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές, ο Κινγκ έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο λίγες μέρες μετά την εγκατάσταση του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Προσέβαλε κατά συρροήν τους παράτυπους μετανάστες, παρομοιάζοντάς τους με ζώα, συμμετείχε σε αντιμουσουλμανικές σταυροφορίες στην Ευρώπη και υποστήριξε υποψήφιο δήμαρχο του Τορόντο με ναζιστικές συμπάθειες.

Τη ρήξη του Κινγκ με την κομματική ηγεσία πυροδότησε πολύκροτη συνέντευξή του στους New York Times, το 2019, όπου έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Λευκός εθνικισμός, υπεροχή της λευκής φυλής, δυτικός πολιτισμός – από πού κι ώς πού μια τέτοια γλώσσα θεωρείται επιθετική;». Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ του συνέστησε «να βρει άλλο επάγγελμα» και η Βουλή, με διακομματική συναίνεση, τον καθαίρεσε από τις επιτροπές του Σώματος στις οποίες μετείχε.  Η στροφή του κομματικού κατεστημένου προς τον Φίνστρα αποδίδεται στον φόβο ότι, με τον Κινγκ υποψήφιο, οι Ρεπουμπλικανοί θα κινδύνευαν να χάσουν μία από τις πιο ασφαλείς, παραδοσιακά, περιφέρειες στις εκλογές του Νοεμβρίου. Στις προηγούμενες εκλογές, ο Κινγκ είχε επικρατήσει με πολύ μικρή διαφορά επί του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζέι Ντι Σόλτεν, πρώην άσου του μπέιζμπολ, ο οποίος κατεβαίνει και φέτος υποψήφιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή