Σουηδία: Kάναμε λάθη στη διαχείριση

Σουηδία: Kάναμε λάθη στη διαχείριση

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Λάθη στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού στη Σουηδία παραδέχθηκε για πρώτη φορά χθες ο «αρχιτέκτονας» της σουηδικής στρατηγικής, επιδημιολόγος Αντερς Τέγκνελ. Ο Τέγκνελ δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο ότι, αν γνώριζε στην αρχή όσα γνωρίζει τώρα, «πιθανώς η Σουηδία θα είχε ακολουθήσει μια μέση οδό, ανάμεσα στο μοντέλο που ακολούθησε και στο μοντέλο που ακολούθησαν οι άλλες χώρες».

Στη Σουηδία τα σχολεία έμειναν ανοικτά και απαγορευόταν στα παιδιά να λείψουν, ακόμη και αν είχαν στο σπίτι άτομο που ανήκε σε ευπαθή ομάδα, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα γυμναστήρια έμειναν επίσης ανοικτά, ενώ απαγορεύθηκε πλήρως η πρόσβαση σε οίκους ευγηρίας και ζητήθηκε μόνον από τις ευάλωτες ομάδες να μείνουν στο σπίτι. Οι θάνατοι στη χώρα έχουν ξεπεράσει τις 5.500, είναι δηλαδή δεκαπλάσιοι από τους θανάτους στη γειτονική Δανία, που έχει τον μισό πληθυσμό.

«Σαφώς, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε όσα κάναμε στη Σουηδία», είπε ο Τέγκνελ.

Οι ρυθμοί διάδοσης της ασθένειας στη χώρα έχουν καμφθεί, αλλά η Σουηδία παραμένει στη «μαύρη λίστα» ως προς τα αεροπορικά ταξίδια, την ώρα που οι κάτοικοι των γειτονικών χωρών αρχίζουν να σχεδιάζουν τις διακοπές τους. Η διαχείριση της κρίσης από τις Αρχές της χώρας έχει οδηγήσει πολλούς από τους ξένους που κατοικούν σε αυτή να αναζητούν την έξοδο. Ρεπορτάζ της Deutsche Welle αναφέρει ότι μεταξύ αυτών βρίσκεται η Βελγίδα επιδημιολόγος Νέλε Μπρουσελέρς, η οποία εργάζεται στο φημισμένο σουηδικό νοσοκομείο «Καρολίνσκα» και δέχθηκε έντονες πιέσεις στον χώρο εργασίας της, επειδή αμφισβήτησε την επίσημη στρατηγική που πρότεινε ο Τέγκνελ και υιοθέτησε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Στέφαν Λεβέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή