Βίζα για Βρετανία σε 3 εκατ. πολίτες

Βίζα για Βρετανία σε 3 εκατ. πολίτες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία είναι έτοιμη να παραχωρήσει σε 3 εκατομμύρια πολίτες του Χονγκ Κονγκ το δικαίωμα να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τελικά να γίνουν Βρετανοί πολίτες, έγραψε σε άρθρο ο Μπόρις Τζόνσον. Η πρόθεση της κινεζικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να επιβάλει νέο νόμο περί ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος θα υπονομεύει καίρια τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών του, έχει καταδικαστεί από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ενώ ο Τζόνσον δέχεται πολιτική πίεση να αντιδράσει εντονότερα και να ηγηθεί διεθνούς πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση του Χονγκ Κονγκ.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στους Times, ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι αν εφαρμοστεί τελικά ο νέος νόμος, το Λονδίνο «δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να επικυρώσει τους ισχυρούς ιστορικούς και φιλικούς δεσμούς με τον λαό του Χονγκ Κονγκ». Στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει όχι μόνο σε περίπου 350.000 πολίτες του Χονγκ Κονγκ που διαθέτουν το ειδικό διαβατήριο Βρετανού υπηκόου υπερπόντιας περιοχής, αλλά και στα υπόλοιπα 2,5 εκατ. κατοίκους που δικαιούνται να το αποκτήσουν το δικαίωμα παραμονής και εργασίας στη Βρετανία, «το οποίο θα τους ανοίξει τον δρόμο για να γίνουν (Βρετανοί) πολίτες».

Αυτή θα είναι μία από τις πιο ριζικές αλλαγές στην ιστορία της βρετανικής νομοθεσίας περί μετανάστευσης, σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Αν αποδειχθεί απαραίτητο, η Βρετανία θα προβεί σε αυτό το βήμα και θα το κάνει πρόθυμα», έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Βρετανοί υπήκοοι εξαρτημένης περιοχής υπερπόντιας κτήσης αποτελούν ειδική κατηγορία υπηκόων. Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ, που ζούσαν στην περιοχή μέχρι την παράδοσή της στην Κίνα τον Ιούλιο του 1997, είχαν το δικαίωμα να αποκτήσουν το ειδικό διαβατήριο που τους επιτρέπει να εισέλθουν χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες στη Βρετανία και να παραμείνουν εκεί μέχρι και έξι μήνες. Ωστόσο, δεν διαθέτουν δικαίωμα παραμονής και εισόδου στη χώρα χωρίς προϋποθέσεις, δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν στη Βρετανία, ούτε είναι Βρετανοί πολίτες.

Μέχρι χθες υπήρχε διάσταση απόψεων για το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο, με τον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ να υπονοεί ότι η προσφορά για επέκταση της βίζας από έξι σε δώδεκα μήνες αφορά μόνο περίπου 350.000 κατόχους των ειδικών διαβατηρίων (και των εξαρτώμενων μελών της οικογενείας τους) αλλά όχι και τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι το Πεκίνο ενδεχομένως να μην είχε αντίρρηση να εγκαταλείψουν το Χονγκ Κονγκ ορισμένοι πολίτες που αντιδρούν στην πολιτική του. Ωστόσο, θα αποτελούσε πρόβλημα για την Κίνα το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το Χονγκ Κονγκ 3 εκατ. Από την άλλη πλευρά, οι νεαροί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ που πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις υπέρ των πολιτικών ελευθεριών τα τελευταία χρόνια δεν έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν το ειδικό βρετανικό διαβατήριο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή