Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/06/20)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση

Τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στον τομέα της ηλεκτροκίνησης σηματοδοτεί η ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτ.) «Σχεδίου μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση», αύριο, Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος. Η παρουσίαση θα γίνει στην Τεχνόπολη στις 9 το πρωί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και άλλων κυβερνητικών παραγόντων και φορέων της αγοράς. Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει πακέτο κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων, αλλά και φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις στις απαιτούμενες υποδομές. Με τις διατάξεις του θεσπίζονται επιδοτήσεις της τάξης των 5.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, προωθείται η δωρεάν στάθμευση αλλά και φορολογικά κίνητρα για εταιρείες που θέλουν να τα προμηθευθούν ή επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα με γραμμές παραγωγής εξοπλισμού ηλεκτροκίνησης.

Επιστροφή κεφαλαίου από την Quest Holdings

Δεν θα μείνουν παραπονεμένοι και φέτος οι μέτοχοι της Quest Holding. Η εταιρεία, αν και γνωστοποίησε ότι δεν διανέμει μέρισμα, προχωρεί σε νέα επιστροφή κεφαλαίου. Ειδικότερα, προβαίνει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω κεφαλαιοποίησης αποθεματικών και ταυτόχρονα σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, από την οποία θα προκύψει η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Η εταιρεία θα επιστρέψει στους μετόχους της 5,36 εκατ. ευρώ ή 0,15 ευρώ ανά μετοχή. Θα διανείμει το σύνολο των μερισμάτων που εισέπραξε (5,47 εκατ. ευρώ), κυρίως από την ACS (4 εκατ. ευρώ) και την iStorm (1 εκατ. ευρώ).

Χορηγός το Ιδρυμα Ωνάση για το νέο κτίριο της ΓΓΕΤ

Με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση θα κατασκευαστεί το νέο κτίριο που θα στεγάσει τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, ο αρμόδιος υφυπουργός Χρ. Δήμας και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντ. Παπαδημητρίου συναντήθηκαν με τον γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας Αθ. Κυριαζή και είδαν την προμελέτη του νέου κτιρίου. Υπενθυμίζεται ότι για τη στέγαση της ΓΓΕΤ θα αξιοποιηθεί το Κέντρο Ιππασίας, ένα ολυμπιακό ακίνητο στο Γουδί. 

Χαμηλότερη ύφεση βλέπει τώρα η UBS

Σε σημαντική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος προχώρησε η UBS, επισημαίνοντας πως πλέον εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6% έναντι 10% που προέβλεπε στα τέλη Απριλίου, ενώ το 2021 η ανάκαμψη τοποθετείται στο 5,1%. Το ελληνικό χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 194% του ΑΕΠ (από άνω του 200% πριν). Αν και δεν καταγράφει τους λόγους αυτής της θετικής αναθεώρησης, ωστόσο υπογραμμίζει τα μέτρα στήριξης ύψους 5,4% ΑΕΠ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση (και ακόμη 1,1% του ΑΕΠ σε εγγυήσεις) καθώς και το ότι η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους τουρίστες από το εξωτερικό στις 15 Ιουνίου…

Αιτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Την υπαγωγή ακόμα 5.799 αιτήσεων στον Β΄ κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’  Οίκον ΙΙ» ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΝ υπό τη γ.γ. Αλεξάνδρα Σδούκου (φωτ.) θέτοντας τις σχετικές παρεμβάσεις, συνολικού ύψους 103,5 εκατ. ευρώ, σε πορεία υλοποίησης. Από το ποσό αυτό, η δημόσια δαπάνη (επιχορήγηση και δάνειο) ανέρχεται σε 82,3 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων σε υπαγωγή για τον Β΄ κύκλο ανέρχεται σε 21.160, που αντιστοιχεί στο 93% των οριστικών αιτήσεων. Εχουν ήδη ολοκληρωθεί 707 έργα συνολικού προϋπολογισμού 6,3 εκατ. ευρώ. Ακόμα, η  επιτροπή ενέκρινε την υπαγωγή μικρού αριθμού αιτήσεων στον Α΄ κύκλο του προγράμματος. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων σε υπαγωγή για τον εν λόγω κύκλο ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 42.680, που αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 637,1 εκατ. ευρώ. Η αναλογούσα δημόσια δαπάνη (επιχορήγηση και δάνειο) ανέρχεται σε 459,9 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή