NBA, Nike, Ben and Jerry’s κατά ρατσισμού

NBA, Nike, Ben and Jerry’s κατά ρατσισμού

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί αθλητές ανά τον κόσμο έχουν υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες το κίνημα στις ΗΠΑ κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, ωστόσο, ακόμη περισσότεροι Αμερικανοί σταρ του NBA όχι απλώς μιλούν αλλά παίρνουν μέρος και στις διαδηλώσεις. Αρκετές ομάδες του αμερικανικού επαγγελματικού μπάσκετ έχουν επίσης μιλήσει κατά του ρατσισμού και υπέρ της ισότητας, όπως και η ίδια η ομοσπονδία αλλά και συλλογικά οι προπονητές του ΝΒΑ.

Από τους πρώτους σταρ που υποστήριξαν το κίνημα «Black Lives Matter» ήταν ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο μεγαλύτερος σταρ του ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια, αλλά και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Στέφεν Κάρι. Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του Μάικλ Τζόρνταν υπέρ των διαδηλώσεων που έκλεινε με τα λόγια: «Αρκετά ανεχθήκαμε».

Μεταξύ άλλων μηνυμάτων που έχει γράψει ο Λεμπρόν στο Twitter ξεχωρίζει ένα βίντεο που δείχνει χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές μπροστά από το Καπιτώλιο του Κολοράντο να τραγουδούν το σύνθημα «δεν μπορώ να αναπνεύσω», ενώ ο Λεμπρόν σχολιάζει: «Το δείχνουν αυτό τα μέσα; Σίγουρα όχι. Ξέρετε γιατί, επειδή αυτό είναι ενωτικό, ειρηνικό, πανέμορφο και αγάπη». Σχολιάζοντας την προηγούμενη Κυριακή την αναγραφή ρατσιστικής βρισιάς στο σπίτι του στο Λος Αντζελες, ο Λεμπρόν είπε πως «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε ως κοινωνία μέχρι να αισθανθούμε και εμείς ως Αφροαμερικανοί ισότιμοι». Ο διάδοχος του Λεμπρόν, Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει τοποθετήσει στην μόνιμη πρώτη θέση των μηνυμάτων του στο Twitter το κείμενο που είχε γράψει στις 31 Μαΐου: «Πραγματικά δεν ξέρω πώς να εκφράσω με λόγια αυτό που αισθάνομαι ακριβώς, αλλά ένα πράγμα που γνωρίζω σίγουρα είναι πως φτάνει πια! Καιρός για αλλαγή!» ενώ ακολουθούν ως χάσταγκ το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ και του Αχμάντ Αρμπερι. Ο σούπερ σταρ των Golden State Warriors Στέφεν Κάρι και τρεις ακόμη συμπαίκτες του πήραν μέρος σε διαδήλωση στο Οκλαντ την Τετάρτη. Η ομάδα των Washington Wizards έχει εκδώσει κοινή δήλωση των παικτών της, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «δεν θα ανεχθούμε πια τη δολοφονία έγχρωμων ανθρώπων σε αυτή τη χώρα… πια δεν θα το βουλώνουμε και θα ντριπλάρουμε».

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι και δεκάδες μεγάλες εταιρείες από τη Nike και την Adidas μέχρι την εταιρεία ρούχων Columbia και την Amazon έχουν ταχθεί κατά του ρατσισμού και υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων. Ξεχωρίζει, ωστόσο, το μήνυμα της εταιρείας παγωτών Ben and Jerry’s όπου αναφέρεται χωρίς εξωραϊσμούς ότι «ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν το αποτέλεσμα απάνθρωπης αστυνομικής βαναυσότητας που διαιωνίζεται από την κουλτούρα της ανωτερότητας των λευκών». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή