Ηχηρό μήνυμα Ελπιδοφόρου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Black lives matter». Αυτό ανέφερε το πανό που κρατούσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος την Τετάρτη διαδήλωσε στους δρόμους του Μπρούκλιν ζητώντας ισοπολιτεία, ισονομία και δικαιοσύνη. Η πρωτοβουλία του προκάλεσε θετικότατα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να μιλούν για αληθινό εκκλησιαστικό ηγέτη παγκοσμίου κύρους, έναν ηγέτη της Ορθοδοξίας στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη σόκαρε τον κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος σχολίασε το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο Αρχιεπίσκοπος θεώρησε ότι στα ζητήματα των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να σιωπά, ούτε χωρούν εκπτώσεις και συμβιβασμοί» ανέφερε χθες στην «Κ» στενός συνεργάτης του κ. Ελπιδοφόρου, προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα αυτά αποτελούν την «ψυχή» της διδασκαλίας της Ορθοδοξίας. Ας μην αγνοείται η καταγωγή του Ελπιδοφόρου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο είναι ευαίσθητο στην τήρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μία παρέμβαση του Ελπιδοφόρου, ο οποίος ήθελε να μετουσιώσει τον λόγο σε πράξη. Ετσι, δέχθηκε την πρόσκληση του προέδρου της Δημοτικής Περιφέρειας του Μπρούκλιν Ερικ Ανταμς και του πολιτειακού γερουσιαστή Ανδρέα Γουνάρδη να συμμετάσχει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε για τη δολοφονία της 26χρονης τεχνικού στον ιατρικό κλάδο Μπριόν Τέιλορ τον Μάρτιο, από αστυνομικούς που εισέβαλαν στο διαμέρισμά της στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Κάποιοι, πάντως, για άγνωστους λόγους, επιχείρησαν να εμπλέξουν στην υπόθεση ένα τραγικό περιστατικό σε διαδήλωση στο Λας Βέγκας, όταν ο 29χρονος αστυνομικός Λιθουανός Σάι Μικαλόνις πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Μάλιστα ελέχθη ότι ο λευκός αστυνομικός είναι ομογενής, κάτι που δεν ισχύει.

Μετά την πορεία της Τετάρτης, ο κ. Ελπιδοφόρος σημείωσε πως «πρέπει να αρθρώσουμε λόγο, και μάλιστα ηχηρό, κατά της αδικίας στη χώρα μας. Αποτελεί ηθικό καθήκον και υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την ιερότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Αντιμετωπίσαμε μία πανδημία που προκάλεσε σοβαρές σωματικές ασθένειες, αλλά η πνευματική ασθένεια στην πατρίδα μας βαθαίνει ακόμη περισσότερο και πρέπει να θεραπευτεί τόσο με πράξεις όσο και με λόγια». Πολλοί εκτιμούν ότι τα κοινωνικά κινήματα σήμερα στις ΗΠΑ είναι συνέχεια των κινημάτων της δεκαετίας του ’60. Μάλιστα ο Ερικ Ανταμς, χαιρέτισε τη συμμετοχή του κ. Ελπιδοφόρου στην πορεία, ενθυμούμενος την πορεία του μακαριστού προκατόχου του Ιακώβου δίπλα στον πάστορα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην Αλαμπάμα το 1965.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή