Δύο εκατομμύρια νέοι άνεργοι στις ΗΠΑ

Δύο εκατομμύρια νέοι άνεργοι στις ΗΠΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και μετά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στις αμερικανικές πολιτείες, ο αριθμός των ανέργων που έκαναν αίτηση για το κρατικό επίδομα την προηγούμενη εβδομάδα έφθασε σχεδόν τα δύο εκατομμύρια. Βέβαια, ίσως ακόμα πιο τρομακτικό από τον αριθμό των εκκρεμουσών αιτήσεων, που ανέρχονταν μέχρι πρόσφατα στα 21,5 εκατ., είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία δεν είναι ολοκληρωμένα και σχηματίζουν μια ελλιπή εικόνα σχετικά με την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο στη χθεσινή έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας ήταν ότι ο ρυθμός αύξησης των αιτήσεων υποχωρεί σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Μάλιστα, οι αιτήσεις της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου ανέρχονται σε 1,88 εκατ. και είναι η πρώτη φορά μετά την επέλαση του κορωνοϊού που ο αριθμός αυτός βρίσκεται κάτω από το όριο των 2 εκατ. Συνεπώς, πολλοί οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό της ανεργίας κορυφώθηκε στις αρχές του προηγούμενου μήνα και τώρα θα υπάρξει μόνο καθοδική πορεία. «Ο αριθμός δεν κατεβαίνει κατακόρυφα, αλλά αυτή η αίσθηση ότι έχουμε περάσει την κορύφωση διαφαίνεται όλο και περισσότερο στα στοιχεία», σχολίασε στο Bloomberg ο Αντριου Χόλενχορστ, επικεφαλής οικονομολόγος στη Citigroup.

Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας φανερώνει πως οι απολύσεις συνεχίζονται, και μάλιστα αυτή τη φορά κτυπούν υψηλόβαθμα και υψηλόμισθα στελέχη, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είχαν καταφέρει να ξεφύγουν κατά το πρώτο κύμα απολύσεων. Παράλληλα, από τα στοιχεία διακρίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των Αμερικανών εργαζομένων επανήλθαν στα πόστα τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι πολιτείες προχώρησαν σε άρση των μέτρων την προηγούμενη εβδομάδα.

Οπως προειδοποιούν αρκετοί οικονομολόγοι, οι αριθμοί που παρουσιάζει κάθε εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας δίνουν μια ατελή εικόνα. Πρόκειται για αποτέλεσμα τεχνικών σφαλμάτων, διπλών καταμετρήσεων, διπλών αιτήσεων από τους ίδιους ανέργους ή απλώς εξαιτίας υπερφόρτωσης του συστήματος. Πολλές είναι οι πολιτείες που επιλέγουν είτε να μην δημοσιεύουν τα στοιχεία τους είτε να τα κοινοποιούν ανά δύο ή περισσότερες εβδομάδες.

Δεδομένης της αιφνίδιας αύξησης της ανεργίας και της εκτάκτου εφαρμογής των προγραμμάτων στήριξης ανέργων, πολλές πολιτείες διαμαρτύρονταν ότι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές ή το εργατικό δυναμικό ώστε να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο όγκο των αιτούντων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αρμόδιοι φορείς υποχρεώθηκαν να ανανεώσουν τα συστήματά τους, να προσλάβουν νέους υπαλλήλους ή ακόμη και να στήσουν νέα γραφεία εξαρχής προκειμένου να επεξεργαστούν τις αιτήσεις. Η αρχική αναστάτωση και η έλλειψη ενημέρωσης από τα αρμόδια γραφεία οδήγησαν σε πολλά λάθη.

Οπως μετέδωσαν αυτή την εβδομάδα οι New York Times, σημειώθηκαν πολλές περιπτώσεις ανέργων που έκαναν δύο φορές την αίτηση, διότι πέρασαν αρκετές ημέρες χωρίς να λάβουν απάντηση για την πρώτη. Επίσης, πολλοί ήταν όσοι ενημερώθηκαν ότι πληρούν τα κριτήρια για τη λήψη του επιδόματος, ενώ τελικά δεν τα πληρούσαν – ή το αντίθετο. «Ακόμα προσπαθούμε να προφθάσουμε» τον αριθμό των αιτήσεων, «οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες», σχολίασε στους NYT η Ντιάν Σουόνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Grant Thornton. Σε κάθε περίπτωση, πολλοί οικονομολόγοι ασκούν πίεση για καλύτερο συντονισμό, ομοιογενή επεξεργασία και προσεκτική καταμέτρηση των αιτήσεων. Διαφορετικά, προειδοποιούν ότι μια εσφαλμένη εικόνα σχετικά με την αγορά εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακατάλληλες πολιτικές αποφάσεις και γενικώς ανεπαρκή ανταπόκριση από το αμερικανικό κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή