Στο 120,9% του ΑΕΠ θα «σκαρφαλώσει» φέτος το γαλλικό χρέος

Στο 120,9% του ΑΕΠ θα «σκαρφαλώσει» φέτος το γαλλικό χρέος

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διόγκωση του χρέους της γαλλικής οικονομίας «δείχνει» η τελευταία αναθεώρηση του προϋπολογισμού, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το χρέος θα «σκαρφαλώσει» στο 120,9% του ΑΕΠ φέτος, λόγω και της ρευστότητας που έχει χορηγήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η πανδημία στο σύνολο της οικονομίας της. Σημειώνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση είχε τοποθετήσει τον περασμένο Απρίλιο τον πήχυ του χρέους στο 115% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Reuters, η καταναλωτική δαπάνη αναμένεται να μειωθεί έως και περίπου 10% φέτος, καθώς τα νοικοκυριά, για προληπτικούς λόγους, εκτιμάται ότι θα αποταμιεύσουν περίπου 100 δισ. ευρώ. Επίσης, ο προϋπολογισμός ενσωματώνει και δαπάνες ύψους 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων που αφορούν τη βιομηχανία, με έμφαση στον τουρισμό, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην αεροναυπηγική, αλλά και στον τεχνολογικό κλάδο. Η στήριξη αυτή θα λάβει τη μορφή δανείων, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα και άμεσης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, ο υπουργός αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας θα αυξηθεί φέτος στο 11,4% εξαιτίας της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση ώστε να μειώσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. «Χρεωνόμαστε ολοένα περισσότερο, επειδή επιλέξαμε να διασώσουμε την οικονομίας μας. Με προβλεπόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11%, θα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα 11,4%». Ο ίδιος, ωστόσο, υπενθύμισε ότι «το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας δεν είχε φθάσει ποτέ σε αυτά τα επίπεδα». Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ επεσήμανε ότι το οικονομικό σοκ που έχει υποστεί η εγχώρια οικονομία είναι εξαιρετικά σφοδρό, δηλώνοντας ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 11%, συγκριτικά με 8% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή