Συνεχίζονται οι περιπέτειες στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Συνεχίζονται οι περιπέτειες στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση καλλιτεχνικού διευθυντή αλλά και βηματισμού παραμένει η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, η οποία από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης έχει τρία νέα μέλη στο διοικητικό της συμβούλιο, ένα από τα οποία είναι ο δήμαρχος της πόλης.

Σε μια μακρά, έντονη, συζήτηση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, το δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας έκανε δεκτές τις παραιτήσεις δύο μελών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, της Ιωάννας Δρέττα και της Δέσποινας Οικονόμου και αποφάσισε την αντικατάσταση του αντιπροέδρου Γιάννη Εριφυλλίδη. Στις θέσεις τους ορίστηκαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας Ευάγγελος Λίγγος, ο Γεώργιος Λιόντος από το ΥΠΠΟΑ, ενώ ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου πήρε τη θέση του κ. Εριφυλλίδη.

Ο τέως αντιπρόεδρος κάνει λόγο για αποπομπή του από το Δ.Σ. (μέσω του δημοτικού συμβουλίου) έπειτα από παρέμβαση της προέδρου Δέσποινας Γερουλάνου. «Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα οι νόμιμες διαδικασίες δεν γίνονται σεβαστές. Δυστυχώς, κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι πολύ συχνά η τήρηση των τυπικών διαδικασιών είναι ταυτόχρονα και κατ’ εξοχήν ζήτημα ουσίας», σημειώνει ο κ. Εριφυλλίδης.

Σε επικοινωνία με την κ. Γερουλάνου, η πρόεδρος του Δ.Σ. της πολιτιστικής πρωτεύουσας επισημαίνει τη διάσταση απόψεων με τον τέως αντιπρόεδρο που δυσχέραινε τη συνεργασία του συμβουλίου. «Δεν ήταν εύκολο να συνεργαστούμε και αυτό δεν είναι δική μου μόνο άποψη αλλά σύσσωμου του Δ.Σ. Εμάς μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και προφανώς με όλους τους νόμιμους τρόπους», τονίζει.

Το ζήτημα που προκάλεσε τριβές και συγκρούσεις ήταν η επιλογή καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Η αρχική απόφαση της εταιρείας τον περασμένο Φεβρουάριο για συγκρότηση τριμελούς καλλιτεχνικής επιτροπής, άλλαξε μετά έναν μήνα και επελέγη η λύση του ορισμού ενός καλλιτεχνικού διευθυντή. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. προέκρινε την πρόσληψη του Βασίλη Χαραλαμπίδη, διευθυντή του Bios και προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημιουργικών Κόμβων, αλλά ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της πολιτιστικής πρωτεύουσας και δικηγόρος Γιάννης Εριφυλλίδης έθεσε στην εταιρεία θέμα ασυμβίβαστου. Ο κ. Χαραλαμπίδης προχώρησε, όπως μας είπε, στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την άρση του ασυμβίβαστου και στα τέλη Μαρτίου η πρόσληψή του εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, χωρίς την ψήφο και με τις επιφυλάξεις του κ. Εριφυλλίδη.

Τελικώς το Δ.Σ. της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποφάσισε να ανακαλέσει την πρόσληψη του κ. Χαραλαμπίδη, καθώς ο ίδιος δεν την έκανε αποδεκτή για λόγους ευθιξίας, όπως αναφέρεται στο σχετικό απόσπασμα που είναι αναρτημένο στη Διαύγεια. «Το διοικητικό συμβούλιο με κάλεσε να βοηθήσω και να κάνω μια αξιολόγηση της κατάστασης και το έκανα αφιλοκερδώς. Μου προτάθηκε η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και ακολούθησα όλες τις υποδείξεις τους γύρω από το θέμα της πρόσληψής μου. Σε κάθε περίπτωση είναι λυπηρό όλοι να αναλώνονται σε θέματα που δεν αφορούν το περιεχόμενο και τους σκοπούς αυτής της πολύπαθης διοργάνωσης», σημείωσε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Πάντως, τρεις μήνες μετά την απομάκρυνση της τέως καλλιτεχνικής διευθύντριας Κέλλυς Διαπούλη, η πολιτιστική πρωτεύουσα δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει το κατάλληλο πρόσωπο –και διαδικασία– που θα ηγηθεί του καλλιτεχνικού προγράμματος του θεσμού. Με τα δεδομένα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει η διοργάνωση και για τα οποία λίγα πράγματα έχουν γίνει μέχρι τώρα και με τις εσωτερικές αρρυθμίες που κάθε τόσο έρχονται στο προσκήνιο, η Ελευσίνα ελπίζει να «σωθεί» από τη μετάθεση της διοργάνωσης για το 2022-23 λόγω της «παγώματος» που προκάλεσε η επιδημία του κορωνοϊού σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή