ΗΠΑ: Οι οικονομικές ανισότητες μειονοτήτων – λευκών με αριθμούς

ΗΠΑ: Οι οικονομικές ανισότητες μειονοτήτων – λευκών με αριθμούς

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ για τον Μάιο ενδέχεται να φτάσει το 20%, με τα επίσημα στοιχεία να αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Αντίστοιχα τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, και προηγουμένως στη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, όταν στο απόγειό της ένας στους τέσσερις Αμερικανούς ήταν άνεργος. 

Ωτσόσο, οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, έφεραν ξανά στο φως τις ανισότητες που πλήττουν τους Αφροαμερικανούς και οι οποίες οξύνθηκαν με την πανδημία.

Τον Απρίλιο το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,7% για τους μαύρους εργαζόμενους (5,8% πριν την κρίση), 18,9% για τους ισπανόφωνους (4,4% τον Φεβρουάριο) και 14,2% για τους λευκούς (3,1% τον Φεβρουάριο).

Εξαιτίας «της μακράς ιστορίας φυλετικού αποκλεισμού, διακρίσεων και ανισοτήτων, σε κάθε οικογένεια (Αφροαμερικανών) υπάρχουν λιγότερα ενεργά μέλη και τα έσοδα όπως και η αποταμίευση είναι χαμηλότερα σε σχέση με τους λευκούς εργαζόμενους», σύμφωνα με έρευνα της Βάλερι Ουίλσον και της Ελίζε Γκουλντ του Economic Policy Institute που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Τα διαθέσιμα χρήματα στις λευκές οικογένειες (49.529 δολάρια) είναι κατά μέσο όρο περισσότερο από πενταπλάσια σε σχέση με αυτά των μαύρων (8.762 δολάρια), αναφέρουν οι οικονομολόγοι.

Επισημαίνουν επίσης ότι το 2018 «το μέσο εισόδημα των λευκών νοικοκυριών ήταν κατά 70% πιο αυξημένο σε σχέση με των μαύρων».

Πηγή: ΑΠΕ –  ΜΠΕ

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή