Χωρίς ειδικούς όρους η συμμετοχή της Ελλάδας στο RRF

Χωρίς ειδικούς όρους η συμμετοχή της Ελλάδας στο RRF

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλη χώρα στο Resilience and Recovery Fund», διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το ελληνικό καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης του Economist για την Ευρωζώνη.

«Στην πραγματικότητα, με το ταμείο η Ελλάδα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που είναι μέρος της διαδικασίας της ενισχυμένης εποπτείας», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, «και αυτό είναι στο οποίο θα τη βοηθήσει το RRF».

Υποσημείωση από Σεντένο

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο επεσήμανε πάντως ότι οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης είναι μια προσωρινή ευκαιρία για τα κράτη – μέλη και οι μεταρρυθμίσεις «αποτελούν μέρος της διαδικασίας, μην κάνει κανείς το λάθος να πιστεύει το αντίθετο». Υπογράμμισε σε κάθε περίπτωση ότι «η λέξη ‘μεταρρύθμιση’ δεν είναι μια βρώμικη λέξη».

Ανοιχτό παράθυρο για μείωση φόρων

Η «Κ» ρώτησε επίσης τον κ. Ντομπρόβσκις αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει χρήματα από το RRF για τη μείωση φόρων. «Δεν θα πρέπει να τρέχουμε μπροστά από τα γεγονότα. Οι χώρες οφείλουν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους, τα οποία η Κομισιόν θα αξιολογήσει ως σύνολο. Είναι νωρίς ακόμη να τοποθετηθούμε για συγκεκριμένα επί μέρους στοιχεία που μπορεί να είναι ή να μην είναι μέρος της διαδικασίας», απάντησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι στόχος είναι να αρχίσει η χρηματοδότηση «το συντομότερο δυνατό», γι’ αυτό κι ενθάρρυνε τα κράτη – μέλη να καταθέσουν τα σχέδια προς χρηματοδότηση μέχρι το φθινόπωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή