Σεξισμός ή μήπως όχι;

6' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανέκδοτο της ημέρας: Συζητάνε δύο φίλες, πίνοντας τον καφέ τους. Λέει η μία στην άλλη: «Κάθε βράδυ όταν γυρίζει ο άνδρας μου από τη δουλειά, κάνει ντους, ντύνεται καλά και πάει για μπίρες με τους άνδρες φίλους του». «Και εσύ τι κάνεις;» ρωτάει η άλλη. «Κάνω και εγώ ακριβώς το ίδιο. Ντύνομαι, στολίζομαι και πάω για μπίρες με τους άνδρες φίλους μου». Είναι σεξιστικό αυτό το ανέκδοτο; Ιδού η απορία Σαιξπηρικού επιπέδου! Ομολογώ ότι τα έχω χάσει παρακολουθώντας την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου σχετικά με το σποτάκι της Πολιτικής Προστασίας με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Λούλη. Θα πάμε και στο σποτάκι, αλλά πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι.

Οσοι φωνάζουν για την απόλυτη ισότητα των δύο φύλων κάνουν λάθος. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει απόλυτη ισότητα, γιατί απλούστατα τα δύο φύλα είναι από τη φύση τους διαφορετικά. Δεν είναι δικός μου αφορισμός. Πάρτε για παράδειγμα τον COVID-19, που τους τελευταίους μήνες έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά. Σε πρόσφατο δελτίο Τύπου (6.5.2020), το οποίο υπογράφουν υπουργοί Εξωτερικών από 59 χώρες, περιλαμβανομένου και του δικού μας Νίκου Δένδια, αναφέρεται επί λέξει: «COVID-19 affects women and men differently». «Ο COVID-19 επηρεάζει γυναίκες και άνδρες διαφορετικά». Τελεία και παύλα! Το είδαμε και στις επιπτώσεις του. Από αυτούς που έχασαν τη μάχη μόνο το 26,6% ήταν γυναίκες. Τέτοια σημαντική απόκλιση σε ένα φαινόμενο αποδεικνύει το αυτονόητο. Ανδρες και Γυναίκες είμαστε εντελώς διαφορετικοί τόσο βιολογικά όσο και ψυχολογικά. Η επιδίωξη της απόλυτης ισότητας μεταξύ των δύο φύλων είναι ουτοπία.

Δεν είμαι φαλλοκράτης ώστε να θεωρώ το αρσενικό σαν το ισχυρό φύλο. Απλά λέω ότι είμαστε εντελώς διαφορετικοί και δεν είμαι βέβαιος για το ποιο είναι το ισχυρότερο φύλο. Εχουμε τη γνωστή παροιμία «το μ…ί σέρνει καράβι» και την περίφημη ατάκα από την επιτυχημένη ταινία «Γάμος αλά Ελληνικά»: «Ο άνδρας είναι η κεφαλή του σπιτιού, αλλά η γυναίκα είναι ο λαιμός που τη γυρίζει όπου θέλει».

Η δική μου γενιά μεγάλωσε με άλλη νοοτροπία για τις γυναίκες. Τις περιποιούμασταν, τους ανοίγαμε την πόρτα του αυτοκινήτου, τους προσφέραμε λουλούδια και δώρα σε γιορτές και επετείους, τις βοηθούσαμε να καθίσουν στο τραπέζι κρατώντας την καρέκλα τους, σηκωνόμαστε όρθιοι όταν μια κυρία σηκωνόταν από το τραπέζι και άλλα πολλά που σήμερα φαίνονται φαιδρά και ξεπερασμένα. Δεν είμαι βέβαιος αν οι σημερινές φεμινίστριες είναι ικανοποιημένες με τα επιτεύγματά τους, που έχουν ισοπεδώσει τα πάντα στις σχέσεις των δύο φύλων και έχει χαθεί παντελώς ο ρομαντισμός. Ακόμα και το κυνήγι του άνδρα για να «κατακτήσει» μια γυναίκα. Και όμως το ζωικό βασίλειο μας δείχνει ποιο είναι το σωστό. Το αρσενικό κάνει τα πάντα για να προσελκύσει το θηλυκό για το ζευγάρωμα. Εκεί όπου τα ένστικτα δεν έχουν αλλοιωθεί από έμμονες ιδέες, δεν υπάρχει ισότητα, αλλά διαφορετικότητα.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει Γενική Γραμματεία Ισότητας θα έπρεπε να προσβάλλει τις γυναίκες. Η ύπαρξη τονίζει την έλλειψη και δεν την εξαλείφει. Το χειρότερο είναι ότι, από όσο θυμάμαι, τη θέση αυτή καταλαμβάνουν γυναίκες, τονίζοντας έτσι το ζητούμενο που έπρεπε να είναι αυτονόητο.

Μήπως όμως φτάσαμε στο άλλο άκρο; Από την ιστοσελίδα της Γ.Γ. αλίευσα το εξής χαριτωμένο. Στη θητεία της Φωτεινής Κούβελα, στις 8 Ιουνίου 2017 (κυβέρνηση αριστερών), έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Το φύλο στην ιστορία». Στο πάνελ ήταν εφτά γυναίκες και κανένας άνδρας. Απλά, δεν υπάρχει το άλλο φύλο. Ετσι αντιλαμβάνονται «τον γόνιμο διάλογο» οι αριστεροί. Για να κλείνουμε το κεφάλαιο της Φωτεινής Κούβελα, αυτή ξεκίνησε τη φασαρία για το σποτάκι του Λούλη, γιατί παρουσιάζει τον άρρενα «να αντιστέκεται και να συνετίζει, με το υφάκι του γκόμενου και σώφρονα άνδρα, τη δικιά του που είναι μια απερίσκεπτη χαζογκόμενα και η οποία συνήθως τον κάνει ό,τι θέλει, να τον πάει το βράδυ στην πλατεία». Το έχω ξαναγράψει: Η αριστεροσύνη επηρεάζει τις συνάψεις στους εγκεφάλους!
Κακώς αποσύρθηκε το σποτάκι. Επί τέλους, πότε η δεξιά θα ξεπεράσει το σύμπλεγμα της ενοχής απέναντι στις πιο ανόητες αριστερές ιδεοληψίες. Αν το σποτάκι προκάλεσε συζήτηση τόσο το καλύτερο. Αυτή είναι η δουλειά της επικοινωνίας και της διαφήμισης: Να προκαλεί για να περνά το μήνυμά της. Αν το σποτάκι θεωρήθηκε σεξιστικό και αποσύρθηκε, ελάτε να δούμε τι άλλο πρέπει να αποσύρουμε για να μην κατηγορηθούμε (υποκριτικά) για σεξιστές.

– Το Μυστήριο του Γάμου. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί αμέσως γιατί είναι σεξιστικό. Στην αποστολική περικοπή ο Απόστολος Παύλος προτρέπει: «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Η έννοια φυσικά είναι να σέβεται τον άνδρα, αλλά έτσι καταστρατηγείται η ισότητα των δύο φύλων, γι’ αυτό συμβαίνουν τα αλληλοπατήματα στο σημείο αυτό.

– Ομήρου Ιλιάδα και Οδύσσεια. Αμεση απόσυρση. Η χαζογκόμενα απάτησε τον Μενέλαο και έτσι ξεκίνησε ο Τρωικός Πόλεμος. Στην Οδύσσεια, ο κακομοίρης ο Οδυσσέας όλο με γυναίκες παλεύει: Κίρκη και Σειρήνες. Αλλά και η Πηνελόπη είναι το τρόπαιο των μνηστήρων. Τι υποβάθμιση!

– Αγκαθα Κρίστι. Παρόλο που είναι γυναίκα, όλα τα βιβλία της με ήρωα τον Ηρακλή Πουαρώ πρέπει να αποσυρθούν και να καούν στην πυρά γιατί είναι σεξιστικά. Σε κάποιο βιβλίο, ερωτηθείς ο Πουαρώ γιατί δεν παντρεύτηκε ποτέ, απάντησε με το καθαρά σεξιστικό σχόλιο: «Στη ζωή μου γνώρισα μόνο 6 άνδρες που δολοφόνησαν τις γυναίκες τους, ενώ από την άλλη, συνάντησα 36 γυναίκες που δολοφόνησαν τους συζύγους τους». Ιδού λοιπόν ο σεξισμός: Οι γυναίκες εκτός από χαζογκόμενες είναι και δολοφόνοι.

Ανδρικά και Γυναικεία περιοδικά. Τα ανδρικά περιοδικά έχουν στα εξώφυλλά τους συνήθως χυμώδεις γυναίκες. Τα γυναικεία περιοδικά έχουν στα εξώφυλλά τους και πάλι γυναίκες. Πού είναι η ισότητα των φύλων; Ετσι για την ιστορία, στη δεκαετία του ’60 η γαλλική Vogue κυκλοφόρησε με ένα εξώφυλλο που είχε στο πρώτο πλάνο ένα ωραίο γυναικείο μοντέλο και στο βάθος φαινόταν να βγαίνει από τη γαλάζια θάλασσα ο αξέχαστος καλός φίλος και ωραίος Ελληνας σαν θεός, ο Φοίβος Ραζής. Θυμάμαι ότι τότε συζητούσαμε το πρωτοφανές εγχείρημα να προβάλουν έναν άνδρα και μάλιστα Ελληνα στο εξώφυλλο της γαλλικής Vogue. Ηταν πραγματικά πολύ ωραίος άνδρας ο Φοίβος γι’ αυτό άφησε εποχή στο Παρίσι όπου πέρασε πολλούς χειμώνες.

Τα άρθρα της Ελληνικής Γλώσσας. Εντελώς σεξιστικά: Ο, Η, Το, Ενας, Μία, Ενα. Δεν θυμάμαι σε ποια χώρα, αλλά πρόσφατα διάβασα ότι σε όλα τα επίσημα έγγραφα του κράτους θα καταργήσουν τα Αρσενικά και Θηλυκά άρθρα και θα έχουν μόνο το Ουδέτερο. Τώρα δικαιώνεται Το Τζέισον Αντιγόνη που στο όνομά του υπάρχουν και τα τρία γένη. Για να δείτε πρωτοπορία της αριστεράς, το Τζέισον Αντιγόνη ήταν υποψήφιο με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου στις περιφερειακές εκλογές του 2019.

Στην αγγλική γλώσσα έχουν καταργηθεί τα γένη στα επαγγέλματα. Για παράδειγμα, ο salesman και η saleswoman έγιναν salesperson. Εδώ χρειάζεται ο Μπαμπινιώτης να μας πει πώς θα αντικαταστήσουμε τον «πωλητή» και την «πωλήτρια» με κάποιο ουδέτερο.

Ελάτε, να σοβαρευτούμε. Ολα τα ζητήματα της ζωής όταν τα τραβήξεις στα όριά τους, καταλήγεις σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Κανένας σοβαρά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν αμφισβητεί τα ίσα δικαιώματα των δύο φύλων. Απλά στο όνομα της ισότητας δεν πρέπει να ξεχνούμε τη διαφορετικότητα που υπάρχει. Και μόνο για τη μητρότητα της γυναίκας θα πρέπει να της αποδίδουμε τον απαιτούμενο σεβασμό. Είναι μια απασχόληση 24×7 χωρίς άδεια, χωρίς υπερωρίες με συνεχή εγρήγορση για τη φροντίδα του παιδιού. Πού είναι η ισότητα; Οσο και να ανυψωθεί ο άνδρας δεν μπορεί ποτέ να φτάσει αυτό το συγκλονιστικό θαύμα να δημιουργείς ζωή!

Σωστά, γράφει η Παλαιά Διαθήκη: «Σοφαί γυναίκες ωκοδόμησαν οίκους». Σεξισμός ή μήπως όχι; Γι’ αυτό εμείς, οι άνδρες παλαιάς κοπής, δεν θέλουμε να είμαστε ίσοι. Θέλουμε να τις λατρεύουμε και να τις προσέχουμε!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή