Διεύρυνση ζημιών εμφάνισε η Intralot το πρώτο τρίμηνο

Διεύρυνση ζημιών εμφάνισε η Intralot το πρώτο τρίμηνο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική κάμψη εσόδων και διεύρυνση ζημιών παρουσιάζει ο όμιλος Intralot κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Στην κάμψη αυτή συνέβαλε καθοριστικά η απώλεια των συμβολαίων σε Βουλγαρία και Τουρκία, ενώ αντιθέτως η μόνη αγορά που συμβάλλει θετικά στα οικονομικά μεγέθη είναι η αγορά της Βορείου Αμερικής.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους για τον όμιλο υποχώρησαν κατά 47,1% στα 102 εκατ. ευρώ, από 192,7 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Μόνον η Βουλγαρία συνέβαλε στην απώλεια αυτή κατά 71,4 εκατ. ευρώ. Επίσης, αρνητικά στα έσοδα συνέβαλε η Τουρκία (-11,9 εκατ. ευρώ), το Μαρόκο (-4,0 εκατ. ευρώ) και η Μάλτα (-4,6 εκατ. ευρώ). Αντιθέτως, θετική συνεισφορά στα έσοδα (+5,1 εκατ. ευρώ) είχαν οι ΗΠΑ.

Αντίστοιχη πορεία με τα έσοδα είχε και η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του ομίλου. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 15,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 50,3%. Η οργανική επίδοση ενισχύθηκε από το συμβόλαιο της επιχείρησης στο Ιλινόι των ΗΠΑ και τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα από το νέο έργο που ανέλαβε στον Καναδά.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η διοίκηση της Intralot, η αύξηση αυτή δεν ήταν σε θέση να απορροφήσει την αρνητική επίδοση της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, λόγω της μη συνέχισης του συμβολαίου της Inteltek (Τουρκία) και την αλλαγή ενοποίησης της Eurofootball (Βουλγαρία) και τη διακοπή των αδειών της Eurobet (Βουλγαρία).

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη σημειώνουν χαμηλότερη υποχώρηση κατά 42,4%, στα 13,7 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκε σε ζημίες ύψους 17,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 13,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

«Κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του έτους, συνεχίσαμε να παρατηρούμε αύξηση του όγκου συναλλαγών τυχερών παιχνιδιών και βελτίωση της απόδοσης τεχνολογικών συμβολαίων στη Βόρεια Αμερική, αποδεικνύοντας τη δυναμική της περιοχής», ανέφερε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Intralot, Χρήστος Δημητριάδης. «Τα έσοδα του ομίλου και το EBITDA», πρόσθεσε, «επηρεάστηκαν κυρίως από την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου στη Βουλγαρία, από τις εξελίξεις στην Τουρκία και τον αντίκτυπο της πανδημίας σε χώρες εκτός των ΗΠΑ». Τέλος, το υψηλόβαθμο στέλεχος χαρακτήρισε τη νέα στρατηγική, που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, ικανή να επαναφέρει την εταιρεία σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στους τρεις πρώτους μήνες του έτους αυξήθηκε κατά 17 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 611,1 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός επηρεάστηκε από την Τουρκία (+6,5 εκατ. ευρώ), τις πρόσθετες καταβολές φόρου (+5,0 εκατ. ευρώ) και τις συνήθεις δραστηριότητες της επιχείρησης (+12,8 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, μείωση κατά 9,3 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο καθαρός δανεισμός λόγω λογιστικού χειρισμού των ομολόγων κατά IFRS.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει ως βασικό παράγοντα ομαλής συνέχισης δραστηριότητας τη διευθέτηση της αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021. «Από την επισκόπηση του εν λόγω σχεδίου, η διοίκηση του ομίλου έχει διαπιστώσει ότι δεν απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια και δεν υφίστανται ταμειακές ανάγκες που δεν δύναται καλύψει με τις τρέχουσες συνθήκες, και το μείζον θέμα παραμένει η διευθέτηση της αποπληρωμής της χρηματοδότησης Α (σ.σ.: το ομολογιακό δάνειο)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οικονομικές καταστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή