Βραζιλία: Για «αόρατους θανάτους» από κορωνοϊό κατηγορείται η κυβέρνηση

Βραζιλία: Για «αόρατους θανάτους» από κορωνοϊό κατηγορείται η κυβέρνηση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές στη Βραζιλία κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου ότι «κάνει αόρατους» τους νεκρούς από τον κορωνοϊό, μετά τη διακοπή δημοσιοποίησης των επίσημων στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

«Η αυταρχική, αναίσθητη, απάνθρωπη και ανήθικη προσπάθεια να καταστούν αόρατοι οι νεκροί της Covid-19 δεν θα πετύχει», ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Υπηρεσιών Υγείας, μια οργάνωση που ενώνει τις εν λόγω αρχές.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας κατέβασε την ιστοσελίδα που παρουσίαζε την εξέλιξη της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο, ανά Πολιτεία και δήμο. Το υπουργείο σταμάτησε έτσι να ανακοινώνει τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τον απολογισμό των νεκρών.

Χθες Σάββατο στον ιστότοπο αναρτήθηκαν μόνο τα στοιχεία της τελευταίας ημέρας, χωρίς τοπικά ή προηγούμενα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος Μπολσονάρου υπερασπίστηκε χθες την απόφαση της κυβέρνησής του. «Τα σωρευτικά δεδομένα (…) δεν αντικατοπτρίζουν το πού βρίσκεται η χώρα» έγραψε ο Μπολσονάρου στο Twitter. Πρόσθεσε ότι «είναι σε εξέλιξη άλλες ενέργειες», προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος καταγραφής των κρουσμάτων και η επιβεβαίωση της διάγνωσης.

«Από την οπτική της υγείας, είναι μια τραγωδία στην οποία είμαστε όλοι μάρτυρες (…) Η μη ενημέρωση σημαίνει ότι το κράτος είναι πιο επιβλαβές από τον ιό», καταδίκασε χθες ο πρώην υπουργός Υγείας του Μπολσονάρου, ο Λουίς Ενρίκε Μαντέτα που αποπέμφθηκε τον Απρίλιο αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής γραμματέας Επιστήμης, Τεχνολογίας και Στρατηγικού Εξοπλισμού, Κάρλος Βίζαρδ, δήλωσε στην εφημερίδα Globo ότι ο επίσημος απολογισμός θα αναθεωρηθεί λόγω των «επινοημένων και χειραγωγημένων» στοιχείων.

«Η χονδροειδής, παραπλανητική του δήλωση, που στερείται δεοντολογίας, ανθρωπιάς και σεβασμού, αξίζει τη βαθιά περιφρόνηση μας, την αποδοκιμασία μας και την αποστροφή μας», αντέδρασαν έντονα οι περιφερειακές αρχές .

Σε ερώτηση χθες του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Βίζαρδ είπε ότι τα στοιχεία στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν. «Δεν μας ενδιαφέρει να ξεθάψουμε τους νεκρούς. Δεν θέλουμε να αναθεωρήσουμε το παρελθόν, ανησυχούμε περισσότερο για το παρόν και το μέλλον», είπε.

Ο εκατομμυριούχος Βίζαρδ που έκανε την περιουσία του από τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας δεν έχει εμπειρία στον τομέα της υγείας. Ωστόσ επέκρινε τον γιατρό Μαντέτα.

«Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, η επιλεγμένη προσέγγιση ήταν ότι με τα πρώτα συμπτώματα, δεν θα έπρεπε να πάει κάποιος στο νοσοκομείο, γιατί αυτό θα προκαλούσε συνωστισμό ανθρώπων. Αν η ασθένεια εξελισσόταν, οι άνθρωποι έπρεπε να επισκεφθούν έναν γιατρό, δυστυχώς, μετά από αυτές τις συστάσεις χάσαμε χιλιάδες Βραζιλιάνους» τόνισε.

Υπενθύμισε ότι το υπουργείο Υγείας τάχθηκε υπέρ χθες μιας «έγκαιρης θεραπείας» με ένα σύνολο φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της υδροξυχλωροκίνης, η χρήση της οποίας κατά του νέου κορωνοϊού διχάζει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

904 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Οσον αφορά στοιχεία, ακόμη 904 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα, ανακοίνωσε αργά το Σάββατο το υπουργείο Υγείας. Το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της Covid-19 ανέρχεται πλέον στη χώρα σε 35.930.

Παράλληλα καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 27.075 νέα κρούσματα του ιού, ανεβάζοντας σε 672.846 τις επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή