«Υπό έλεγχο» η επιδημία στην Κούβα

«Υπό έλεγχο» η επιδημία στην Κούβα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όγδοη ημέρα δεν καταγράφηκαν θάνατοι από την ασθένεια COVID-19 στην Κούβα και ο πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ανακοίνωσε ότι η επιδημία είναι «υπό έλεγχο» στο νησί. Εντός της εβδομάδας είναι πιθανόν να ανακοινωθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι αρχές για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Στην Κούβα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί συνολικά 2.191 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 83 θάνατοι. Καθώς οι 1.862 ασθενείς ανάρρωσαν και δύο αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στις χώρες του, τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 244.

Συγκριτικά, ο Παναμάς των 4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει περισσότερα από 16.000 κρούσματα και 386 θανάτους.

«Πέρασε μία εβδομάδα χωρίς θανάτους, αυτό σημαίνει ότι η επιδημία είναι υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε ο Ντίας-Κανέλ. Επισήμανε ωστόσο ότι η καθοδική καμπύλη διακόπηκε στις 28 Μαΐου, όταν εντοπίστηκαν πολλές νέες εστίες του κορωνοϊού, σε ένα κατάστημα, ένα εργαστήριο, έναν κόμβο μεταφορών και ένα κουβανικό τάνκερ που επέστρεψε από το Μεξικό και τα 22 μέλη του πληρώματός του είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

«Αυτήν την εβδομάδα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε, σε σύγκριση με τις προηγούμενες, όπου βρεθήκαμε κοντά στην τελευταία φάση της επιδημίας στη χώρα», σημείωσε κατά την καθημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο συζήτησης την επιδημία.

Πρόσθεσε όμως ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει στους πολίτες πώς και πότε θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων καραντίνας.

Προς το παρόν η Κούβα δεν έχει άρει κανένα περιοριστικό μέτρο: τα σχολεία και τα σύνορα παραμένουν κλειστά, οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν λειτουργούν και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους δρόμους. Καθώς όμως η οικονομία της εξαρτάται επί της ουσίας από τον διεθνή τουρισμό και το εξωτερικό εμπόριο, η χώρα αντιμετωπίζει την πρόκληση να επανεκκινήσει τις οικονομικές δραστηριότητες διατηρώντας ταυτόχρονα υπό έλεγχο την επιδημία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή