Τζεντιλόνι: Απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά τον Ιούλιο

Τζεντιλόνι: Απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά τον Ιούλιο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ύφεση στην Ευρώπη που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού έφτασε στο ναδίρ. Με την άρση των περιορισμών καλυτερεύει σταδιακά και η οικονομική κατάσταση. Εξακολουθεί όμως να επικρατεί αβεβαιότητα, εκτιμά σε συνέντευξη με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο ευρωπαίοε Επίτροπος για θέματα της Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. 

Όπως επισημαίνει, «η ευρωπαϊκή οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται, μόνο όταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών.»

Σε σχέση με αυτό ο ο κ. Τζεντιλόνι χαρακτηρίζει το πρόσφατο γερμανικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας ως ένδειξη «πολιτικού θάρρους». Η δε μείωση του ΦΠΑ από 19% στο 16% στη Γερμανία «είναι ακριβώς αυτό που έχουμε ανάγκη», δηλώνει, για να προσθέσει πως «η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν δεν αναπτύσσεται ξανά αισθητά η γερμανική και αντιστρόφως».

 Συμφωνία κατά τη γερμανική προεδρία

Ο κ. Τζεντιλόνι εκφράζει όμως την πεποίθηση ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι ενστάσεις των τεσσάρων χωρών έτσι ώστε να συμπεριληφθούν τα 750 δις ευρώ στο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021-2027.

Ο ευρωπαίος επίτροπος θεωρεί ρεαλιστικό να παρθεί η απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης κατά το πρώτο διάστημα της γερμανικής προεδρίας, η οποία ξεκινά τον Ιούλιο.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ που έχει προτείνει η Κομισιόν ο Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτηρίζει «εύλογες» τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Κυρίως επειδή τα 500 δις ευρώ από αυτό το ποσό θα διατεθούν ως μη επιστρεπτέες ενισχύσεις σε περιοχές και επιχειρήσεις που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή