Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/06/20)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τυπική ατζέντα της γ.σ. της ΕΤΕ

Τυπική είναι η πρόβλεψη στην ατζέντα των θεμάτων της γενικής συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας για την παροχή εξουσιοδότησης στο Δ.Σ. της τράπεζας, ώστε να μπορεί να λάβει απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή/και για έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, ή/και για έκδοση ομολογιακών δανείων με κερδοφόρες ομολογίες, ή/και για έκδοση warrants. Αυτό επισημαίνουν πηγές της τράπεζας εξηγώντας ότι με 500 μονάδες βάσης υπερβάλλοντα κεφάλαια πάνω από τα εποπτικά όρια, η πρόβλεψη αυτή είναι χωρίς υπόσταση, όταν μάλιστα οι απαιτούμενες προβλέψεις της τράπεζας για τις επιπτώσεις της κρίσης λόγω κορωνοϊού και της προγραμματισμένης τιτλοποίησης, έχουν συνεκτιμηθεί στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Η γενική συνέλευση είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου και όπως προκύπτει από την ατζέντα το Δ.Σ. ζητεί εξουσιοδοτήσεις για όλα τα προβλεπόμενα μέσα κεφαλαιακής ενίσχυσης σε επίπεδο Common Equity Tier I, προκειμένου να έχει εξασφαλίσει την έγκριση, εφόσον απαιτηθεί ή οι συνθήκες είναι πρόσφορες για μια τέτοια κίνηση.

Πρόστιμα για παραβάσεις αρχών εταιρικής διακυβέρνησης

Πρόστιμο έως και 7% του κύκλου εργασιών προβλέπει το σχέδιο νόμου για τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ στις άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν υπάρχουν πρόστιμα για παραβάσεις αρχών εταιρικής διακυβέρνησης. Στη δε περίπτωση εφαρμογής της λεγόμενης «μετοχικής εποπτείας», δηλαδή την άσκηση δικαιωμάτων των μετόχων, η νομοθεσία που προτείνεται στην Ελλάδα προβλέπει πρόστιμο έως και 7 εκατ., ενώ το αντίστοιχο πρόστιμο στην  Ιταλία είναι 150.000 ευρώ. Τη νομοθεσία που ετοιμάζεται ανέλυσαν σε διαδικτυακή εκδήλωση, που οργάνωσε το NΕDClub, πανεπιστημιακοί που ασχολούνται με θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Τον Σεπτέμβριο νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων

Για νέα στήριξη των εργαζομένων από τον Σεπτέμβριο, με καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η κυβέρνηση, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών «Η Επόμενη Μέρα». Οπως τόνισε ο υπουργός, θα επανεξεταστεί η πολιτική, και από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέα προστασία των εργαζομένων. Οσο για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως η μείωση κατά 0,90% των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουνίου θα συνεχιστεί «το συντομότερο δυνατόν».

Εν αναμονή μαρτυρικών καταθέσεων

Μέχρι τις 16 Ιουνίου έχει προθεσμία η Creta Farms για να προσκομίσει καταθέσεις μαρτύρων υπέρ της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας. Η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, αλλά επελέγη από την πλευρά του επενδυτή, της Impala Hellas, να μην γίνει τότε η κατάθεση των μαρτύρων. Τελικώς, αίτημα αναβολής υπεβλήθη από τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη, έναν εκ των πρώην βασικών μετόχων της αλλαντοβιομηχανίας, το οποίο όμως απορρίφθηκε και η διαδικασία συνεχίστηκε. Πρόσθετες παρεμβάσεις, υπέρ δηλαδή της συμφωνίας εξυγίανσης, ασκήθηκαν από τους εργαζομένους της Creta Farms, τον Μάνο Δομαζάκη, καθώς και από την εταιρεία Καλλάς – Παπαδόπουλος, που αποτελεί βασικό προμηθευτή.

Διετής σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς

Υπεγράφη η νέα επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ του συλλόγου εργαζομένων και της Τράπεζας Πειραιώς. Εχει διετή διάρκεια με αναδρομική ισχύ από 1/1/2020 και προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξημένα επιδόματα, bonus παρουσίας κατά την περίοδο του lockdown ενώ θεσμοθετεί την άδεια για ετήσιο προληπτικό ιατρικό checkup, καθώς και την άδεια σχολικής παρακολούθησης 4 ημερών και για τους γονείς που δεν ασκούν την επιμέλεια των τέκνων τους. Με τη νέα σύμβαση, το επιστημονικό επίδομα κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων ισχύει για όλους τους δικαιούχους, σε ποσοστό 35% επί του βασικού μισθού (σταδιακά). Επίσης, θεσμοθετείται επίδομα άριστης γνώσης για το σύνολο των ξένων γλωσσών ύψους 7% επί του εκάστοτε μισθολογικού τους κλιμακίου, ενώ προβλέπεται και η κάλυψη των ασφαλίστρων πυρός – σεισμού και ζωής για το σύνολο των στεγαστικών δανείων ΣΣΕ. Σύμφωνα με τον σύλλογο, με τη νέα σύμβαση ενδυναμώνεται η θέση όλων των εργαζομένων στην τράπεζα, βελτιώνεται οικονομικά και θεσμικά το εργασιακό τους περιβάλλον και παρέχεται προοπτική και ασφάλεια για το μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή