Θεωρείο (10/06/20)

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ των πρόωρων εκλογών ο Σαμαράς

Επισήμως δεν έχει εκφραστεί για την επικαιρότητα. Ανεπισήμως, ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός αναπτύσσει μεγάλη κινητικότητα. Συναντάει κόσμο και εκφράζει πάντα χωρίς φόβο, αλλά με πάθος, τις απόψεις του. Οπως μάλιστα λέει σε συνομιλητές του, είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών, ώστε «να καθαρίσει το τοπίο», εννοώντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτή την επιλογή θα καταγράψει μια νέα καθαρή νίκη έναντι του Τσίπρα και ταυτόχρονα θα ξεμπερδέψει με την απλή αναλογική, την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ο Μεσσήνιος τη θεωρεί εθνικά επικίνδυνη.

Εσωκομματική βεντέτα

Οσοι, πάντως, συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό έχουν να το λένε πως είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιμέρους διαφωνίες προφανώς και υπάρχουν, αλλά στη μεγάλη εικόνα ο Σαμαράς βάζει μεγάλο βαθμό στον πρωθυπουργό, θεωρώντας πως επιτελεί με επιτυχία τα καθήκοντά του. Εκεί, ωστόσο, που φαίνεται να αναπτύσσεται μια εστία είναι μεταξύ σαμαρικών –όχι όμως του ίδιου του Σαμαρά– και Νίκου Δένδια. Μου λένε πως στελέχη που πρόσκεινται στη σκληρή δεξιά πτέρυγα έχουν βάλει στο στόχαστρο τον υπουργό Εξωτερικών. Και με την πρώτη ευκαιρία είναι έτοιμοι να το δείξουν.

Από του… χρόνου

H απουσία της Αντζελας Γκερέκου, προέδρου του ΕΟΤ, από την τελευταία, περιβόητη πλέον για πολλούς λόγους, παρουσίαση του τουριστικού σποτ της χώρας προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Πώς είναι δυνατόν από μια τόσο σημαντική παρουσίαση, που βρίσκεται στον πυρήνα του αντικειμένου της και μάλιστα έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να λείπει η πρόεδρος του ΕΟΤ, αναρωτήθηκαν πολλοί. Την απάντηση έδωσε η ίδια, χωρίς πάντως να πείσει στο ακέραιο. Η Γκερέκου σημείωσε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως απουσίαζε λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων και τεχνικών θεμάτων επιστροφής», αλλά και λόγω «οργανωμένων συναντήσεων που είχαν από καιρό κανονιστεί» στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κέρκυρα. Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αναφέρει, βεβαίως, πως «ενημερώθηκε για όλα» όσα αφορούσαν την εκδήλωση. Εντύπωση, πάντως, έκανε η αποστροφή της προέδρου του ΕΟΤ πως η καμπάνια στρέφει το βλέμμα της στο 2021, κάτι που αποτέλεσε και τη βασική… κριτική εναντίον της φράσης «Greek summer is a state of mind».

Κακό κλίμα

Ανεξάρτητα από το πόσο πείθει κάποιον ή όχι η απάντηση της προέδρου, η κατάσταση που επικρατεί μεταξύ όσων διαχειρίζονται το τουριστικό προϊόν της χώρας είναι… περίεργη. Στο τιμ που συνθέτει αυτό που αποκαλούμε τουρισμό –υπουργείο, ΕΟΤ, φορείς, αλλά και επιχειρηματίες– υπάρχει ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και στο παρασκήνιο ο ένας βάλλει εναντίον του άλλου. Και είναι βέβαιο ότι αυτό έχει αντίκτυπο και στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς είναι το ακριβώς αντίθετο αυτού που λέμε «περνάμε καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω».

Η επιβράβευση του Μητσοτάκη

Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τους υπουργούς, μαζί τους ήταν και ένας υφυπουργός. Ο Χρίστος Δήμας είναι εκ φύσεως χαμηλών τόνων. Δεν θα τον δείτε να τσακώνεται με συριζαίους στα κανάλια, να ανεβάζει τους τόνους, να ξιφουλκεί. Θα τον δείτε, όμως, να μιλάει για τον τομέα του –είναι υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας– και να προσπαθεί να υλοποιήσει κάποιο έργο που θα μείνει. Οπως, για παράδειγμα, το πάρκο επιχειρηματικότητας στην παλαιά ΧΡΩΠΕΙ. Ο Μητσοτάκης –ευτυχώς– εκτιμά αυτού του είδους τους πολιτικούς και δείχνει να τους εμπιστεύεται. Απόδειξη πως ο νεαρός υφυπουργός θα είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στο Ισραήλ.

Απευθείας αναθέσεις

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διάστημα η… απευθείας ανάθεση. Οπως έλεγαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς πάντως να το τεκμηριώνουν, στην κυβέρνηση γίνεται «πάρτι» με απευθείας αναθέσεις «μεταξύ κολλητών και φίλων» και φαίνονται αποφασισμένοι από εδώ και στο εξής να προσπαθούν να αναδεικνύουν τέτοιες καταστάσεις. Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που κατηγορούν –εντός και εκτός των τειχών– την αξιωματική αντιπολίτευση πως… κοιμάται και επιλέγει να κάνει κριτική με αφορμή ανύπαρκτα θέματα, όπως αν η παραλία-πολυσυζητημένο τουριστικό σποτ είναι στην Εύβοια ή στην… Κροατία.

Το γεύμα του Βαρδάρη

Σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης γευμάτισαν χθες το μεσημέρι, όπως μαθαίνω, τρεις βόρειοι και ένας νότιος. Ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι.

Ευρω-μπάχαλο

Τα όσα λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να λύσει το Σαββατοκύριακο μεταξύ τυρού και αχλαδίου ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τετ α τετ σε παραλιακή ταβέρνα με τον Στέλιο Κούλογλου στην Αίγινα, όπου αμφότεροι έκαναν ολιγοήμερες διακοπές. Εκεί ο Τσίπρας προσπάθησε να κατευνάσει τον ευρωβουλευτή, ο οποίος τελευταία κατηγορεί ανοιχτά τον επικεφαλής Δημήτρη Παπαδημούλη. Αυτή πάντως ήταν μια ανεπίσημη προσπάθεια, καθώς, όπως λένε αρμοδίως από την Κουμουνδούρου, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και «θεσμικές» πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης και τη βελτίωση του κλίματος εντός της ευρωομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή