Επουλώνονται τα «τραύματα» του κορωνοϊού

Επουλώνονται τα «τραύματα» του κορωνοϊού

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος πέρασε χθες το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για την πρώτη του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον υποδέχθηκε με μια ιδιαίτερη αναφορά στην προσωπικότητά του, χάρη στην οποία, όπως είπε, αντιμετωπίστηκαν οι εντάσεις στις σχέσεις πολιτείας και Εκκλησίας που προκάλεσε η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας. «Περάσαμε μια πρωτοφανή κρίση που δημιούργησε προβλήματα, μας ανάγκασε να αλλάξουμε δραματικά τις συνήθειές μας, την καθημερινότητά μας και απείλησε να διαταράξει και τις σχέσεις της Εκκλησίας με το ποίμνιό της ώς ένα σημείο», παραδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Χάρις όμως στο κύρος και την υπευθυνότητα που σας διακρίνει αντιμετωπίστηκαν αυτές οι δυσκολίες και συμβάλατε και εσείς στο μέτρο των δυνάμεών σας να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας με τον καλύτερο για τον τόπο μας τρόπο. Αλλωστε η Εκκλησία πάντα έρχεται αρωγός της πολιτείας, έχει γίνει και στο παρελθόν και γίνεται και τώρα, οσάκις η χώρα και οι πολίτες της το χρειάστηκαν».

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι έχει δημιουργηθεί τραύμα στις σχέσεις της Εκκλησίας με την πολιτεία. «Η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η περίοδος δημιούργησε ένα τραύμα και ένα τραύμα χρειάζεται να περάσει καιρός να το συνειδητοποιήσουμε, αλλά και να λάβουμε τα μέτρα τα οποία απαιτούνται», είπε και τόνισε: «Η Εκκλησία πραγματικά έκανε ένα πάρα πολύ μεγάλο αγώνα και στο σύνολό της στάθηκε πλάι στις αποφάσεις που πήρε η πολιτεία και κυρίως σεβάστηκε τις υποδείξεις των ειδικών». Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι υπέρτατος νόμος και για το κράτος και για την Εκκλησία είναι ο άνθρωπος. «Για την Εκκλησία ο άνθρωπος είναι ο σκοπός. Αν δεν υπάρχει ο άνθρωπος, δεν νομίζω ότι υπάρχει και η Εκκλησία».

Ο κ. Ιερώνυμος δεν παρέλειψε να επισημάνει με τη γνωστή του διακριτικότητα ότι η πειθαρχία στα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας έχει μάλλον υποχωρήσει. «Βλέποντας τριγύρω, την ατμόσφαιρα, βλέπω ότι πιο πειθαρχημένη είναι ακόμα η Εκκλησία», είπε με νόημα. Ο Αρχιεπίσκοπος προσέθεσε, τέλος, ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «με την έμπνευση και την απλότητα» που τη διακρίνουν μπορεί να καθοδηγήσει σωστά προς την κατεύθυνση της συνεργασίας της πολιτείας με την Εκκλησία, κάτι που προφανώς θα συμβάλει και στην επούλωση του πρόσφατου τραύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή