Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ τη δεκαετία 2020-2029

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ τη δεκαετία 2020-2029

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικό σχέδιο ύψους 1 δισ. ευρώ για την ερχόμενη 10ετία ετοιμάζει η ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Χάρης Σαχίνης, η ΕΥΔΑΠ θα συμμετάσχει στη διεκδίκηση του έργου ΣΔΙΤ που αφορά τη διαχείριση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (ΕΥΣ). Το έργο αυτό η κυβέρνηση σκέπτεται να αναθέσει σε τρίτους μέσω ΣΔΙΤ.

Πάντως, επειδή κάτι τέτοιο θα απαιτήσει χρόνο, η ΕΥΔΑΠ, όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, θα υπογράψει μια νέα σύμβαση διαχείρισης και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού στο δίκτυό της και μέχρι η κυβέρνηση να αναθέσει το συγκεκριμένο έργο σε κάποιον τρίτο φορέα. Με τη σύμβαση αυτή θα αποσαφηνισθούν τόσο η σχέση της ΕΥΔΑΠ με την ΕΥΔΑΠ Παγίων Α.Ε. από εδώ και στο εξής, αλλά και οποιεσδήποτε άλλες διαφορές υπάρχουν μεταξύ τους από το παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ Παγίων είχε αιτηθεί την καταβολή περίπου 250 εκατ. ευρώ για την υδροληψία της ΕΥΔΑΠ κατά τα έτη 2013-2019. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είχε απορρίψει στο παρελθόν ως ανεδαφικές τις απαιτήσεις αυτές.

Αναφορικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η εταιρεία αποκλείεται από τον διαγωνισμό, ο κ. Σαχίνης διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση, παρότι, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Το δεύτερο ανοικτό θέμα της ΕΥΔΑΠ με την κυβέρνηση αφορά την τιμή χρέωσης του αδιύλιστου νερού που φτάνει στους ταμιευτήρες της. Ο κ. Σαχίνης σημείωσε ότι η κοινή υπουργική απόφαση του 2013 πρέπει να εξειδικευθεί προκειμένου να υπάρξει μια διαφανής και δίκαιη χρέωση, χωρίς να επιβαρυνθεί επιπλέον ο καταναλωτής.

Τόσο το θέμα αυτό όσο και η νέα σύμβαση διαχείρισης του αδιύλιστου νερού, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, θα κλείσουν προς το τέλος του έτους.

Σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έκανε λόγο χθες για επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για τη δεκαετία 2020-2029. Το πρόγραμμα αυτό, μάλιστα, έχει υπολογιστεί με βάση και τις παρεχόμενες εκπτώσεις των κατασκευαστών που θα διεκδικήσουν τα έργα.

Η ΕΥΔΑΠ θα επιθυμούσε το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα να γίνει εμπροσθοβαρές, με στόχο να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ τα πρώτα πέντε χρόνια. Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ σημείωσε ως αστάθμητο παράγοντα τις δικαστικές προσφυγές των διεκδικητών των έργων και, έτσι, πιο ρεαλιστική προσέγγιση αποτελούν τα 500 εκατ. ευρώ μέσα στην πρώτη πενταετία 2020-2024.

Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν τέσσερις άξονες: ο πρώτος αφορά έργα αποχέτευσης στην περιοχή της Αν. Ατττικής (215 εκατ. στην περίοδο 2020-2024), ο δεύτερος έργα ύδρευσης (145 εκατ.), ο τρίτος έργα αποχέτευσης (100 εκατ.) και ο τέταρτος άλλα έργα, κτιριακά, πληροφορικής κ.λπ. (35 εκατ.). Συνολικά στην πενταετία αναμένεται η υλοποίηση 98 έργων.

Σύμφωνα με τον αν. διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Αναστάσιο Τόσιο, στους άμεσους στόχους είναι η ένταξη περίπου 400.000 νοικοκυριών της Ανατολικής Αττικής στο δίκτυο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ. Προς την κατεύθυνση αυτή θα υλοποιηθούν τέσσερις εργολαβίες σε τρεις δήμους που αφορούν τη δημιουργία δικτύου αποχέτευσης και μία που αφορά τη δημιουργία κέντρου επεξεργασίας λυμάτων.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ακόμη ότι έχει διαθέσιμα ύψους 421 εκατ. ευρώ, αλλά δεν σχεδιάζει κάποια άμεση επιστροφή κεφαλαίου. Το θέμα, όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, θα εξετασθεί το 2021 και εφόσον το επιθυμούν οι μέτοχοι. Τόνισε, ωστόσο, ότι φέτος η εταιρεία θα διανείμει το υψηλότερο μέρισμα στην ιστορία της επιχείρησης, ύψους 40,47 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή