Κορωνοϊός: Kρίσιμες οι επόμενες δέκα ημέρες για τον ιό

Κορωνοϊός: Kρίσιμες οι επόμενες δέκα ημέρες για τον ιό

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δέκα ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα της ανεύθυνης συμπεριφοράς πολλών με τον έντονο συγχρωτισμό χωρίς μέτρα, όπως καταγράφηκε ανά την Ελλάδα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στην εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας. Αυτό τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες που εκφράζουν σοβαρό προβληματισμό για τη χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έως τους χώρους διασκέδασης, αλλά και τη μη τήρηση της καραντίνας από ταξιδιώτες από το εξωτερικό και κυρίως από την εν πολλοίς απογοητευτική όσον αφορά τη συμπεριφορά των πολιτών «πρόβα» της επικείμενης επίσημης έναρξης της τουριστικής περιόδου, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με δεδομένο ότι απαιτείται διάστημα έως 14 ημερών για την επώαση του ιού, εάν τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν συνετέλεσαν στη διασπορά του ιού, αυτό θα φανεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Μπορεί η επιδημία να είναι σε ύφεση, αλλά ο ιός είναι μαζί μας, επισημαίνουν οι επιστήμονες, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά επικίνδυνο τον συγχρωτισμό σε χώρους διασκέδασης, καθώς στην περίπτωση που βρεθεί άτομο θετικό στον ιό το οποίο έχει επισκεφθεί τέτοιο χώρο, η ιχνηλάτηση των επαφών του που θα οδηγούσε και στον περιορισμό της επιδημίας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το γεγονός ότι «δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό» και ότι δεν αποκλείεται να χρειαστεί να ληφθούν ξανά μέτρα αποδεικνύεται και από το προληπτικό κλείσιμο πέντε δημοτικών σχολείων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, μετά τον εντοπισμό δύο καθηγητών θετικών στο κορωνοϊό. Συνολικά 80 εκπαιδευτικοί της περιοχής έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 11 νέα κρούσματα SARS-CoV-2 στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών να είναι πλέον 3.068, εκ των οποίων τα 692 να θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.751 να είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Δώδεκα ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Χθες δεν κατεγράφη νέος θάνατος λόγω του ιού.

Και αυτά λίγα 24ωρα πριν από το άνοιγμα των συνόρων για αεροπορικές πτήσεις από χώρες του εξωτερικού και την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αποτελεί το βασικό κλειδί για την προφύλαξη της χώρας μας έναντι του κορωνοϊού. Ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι ο εργαστηριακός έλεγχος δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί στο σύνολο των τουριστών που θα φθάσουν στη χώρα, καθώς όπως σημειώνει, εκτιμάται ότι εφέτος θα αφιχθούν περίπου 5 εκατομμύρια τουρίστες ή δέκα εκατομμύρια με βάση το καλύτερο σενάριο. Αλλά και το ίδιο το τεστ δεν διασφαλίζει ότι ένας πολίτης ή επισκέπτης δεν έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ένα αρνητικό τεστ μπορεί να θετικοποιηθεί αργότερα. «Γι’ αυτό και ο ΠΙΣ επαναλαμβάνει πως εάν οι ίδιοι οι πολίτες τηρούν τα μέτρα προφύλαξης έναντι του κορωνοϊού, θα αποτελέσουν παράδειγμα και για τους τουρίστες που αναμένονται το επόμενο διάστημα στη χώρα», τονίζει ο σύλλογος και συνεχίζει, «σε ό,τι αφορά τη μάσκα, όπου υπάρχει σύσταση και ισχυρή σύσταση, δεν σημαίνει προαίρεση, αλλά αναγκαιότητα για την προστασία τόσο της δική μας όσο και της δημόσιας υγείας. Με τον τρόπο αυτό η αναπόφευκτη κυκλοφορία του ιού λόγω του τουρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας, θα συναντά διαρκώς φράγματα και θα περιορίζεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή