Δικαστική διαμάχη 32 ετών μεταξύ «Κέκροψ» και ελληνικού Δημοσίου

Δικαστική διαμάχη 32 ετών μεταξύ «Κέκροψ» και ελληνικού Δημοσίου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 23 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδικαστεί στον Αρειο Πάγο η υπόθεση της ιδιοκτησίας των Παλαιών Λατομείων στο Ψυχικό, καθώς συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην «Κέκροψ Α.Ε.» και στο ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για μια υπόθεση που είχε φανεί πως έληξε οριστικά τον περυσινό Ιούλιο, μετά 31 χρόνια. Τότε είχε εκδοθεί η απόφαση 3039/2019 του Εφετείου Αθηνών, με την οποία η κυριότητα των εκτάσεων περνούσε οριστικά υπό τον έλεγχο της «Κέκροψ».

Ωστόσο, στις 6 Δεκεμβρίου 2019 το Δημόσιο κατέθεσε νέα αίτηση, ενώπιον του Αρείου Πάγου, για την αναίρεση της παραπάνω απόφασης του εφετείου, συνεχίζοντας για 32ο έτος (η υπόθεση χρονολογείται από το 1988) τη διένεξη με την «Κέκροψ». Μάλιστα, όπως αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης στον ετήσιο απολογισμό της για τη χρήση 2019, που δημοσιεύτηκε χθες, «υπάρχει πιθανότητα μετάθεσης της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία της “Κέκροψ”», ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων που έχει επιφέρει το προσωρινό κλείσιμο των δικαστηρίων, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό του νέου κορωνοϊού.

Αντικείμενο της αντιδικίας είναι τρία οικόπεδα επιφάνειας 194, 31 και 18,8 στρεμμάτων. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι, εξ αυτών, μόνο μικρό μέρος είναι οικοδομήσιμο, καθώς μεγάλο μέρος της έκτασης έχει κηρυχθεί αναδασωτέο.

Αναφορικά με το έτερο σημαντικό ακίνητο της «Κέκροψ», την Παλαιά Αγορά στο Π. Ψυχικό, έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και την Ενωση Ιδιοκτητών Ψυχικού, που ζητούν την ακύρωση των χρήσεων που ενέκρινε το υπ. Πολιτισμού. Η εν λόγω προσφυγή είναι προγραμματισμένο να εκδικαστεί, έπειτα από αναβολές, την 7η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η «Κέκροψ» έχει ολοκληρώσει τις κύριες εργασίες στο διατηρητέο ακίνητο, ενώ εκκρεμούν ορισμένες συμπληρωματικές εργασίες στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο, που θα συνδυαστούν με την υπογραφή των συμβολαίων εκμίσθωσης, εφόσον ασφαλώς το ΣτΕ αποφασίσει υπέρ της εταιρείας.

Εν τω μεταξύ, σε λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στις 17 Ιουνίου, εκδικάζεται στο ΣτΕ μια ακόμα προσφυγή του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού εναντίον της «Κέκροψ», με αντικείμενο την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος με το οποίο αποχαρακτηρίστηκε από χώρος πρασίνου και κατέστη οικοδομήσιμο το οικόπεδο της εταιρείας στην οδό Μελετοπούλου 7 στο Π. Ψυχικό. Πρόκειται για οικόπεδο 1.049 τ.μ., με συντελεστή δόμησης 0,6, μέγιστο ύψος 7,5 μέτρα και κάλυψη 40%.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περυσινή χρήση η «Κέκροψ» κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους 566.000 ευρώ, από ζημίες 118.000 ευρώ, όταν όμως είχε σημειωθεί έκτακτο έσοδο από την έντοκη επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ΦΑΠ.

Σχολιάζοντας την επίδραση της πανδημίας στην αγορά ακινήτων, η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει ότι «η εμφάνιση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, αναμένεται να ανατρέψει την ανοδική τάση στον κλάδο των ακινήτων, καθότι είναι βέβαιο ότι το ΑΕΠ της χώρας θα κινηθεί σε αρνητικό επίπεδο, όπως αντίστοιχα και το ΑΕΠ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή