Μέρκελ: Το Πεκίνο πρέπει να κάνει περισσότερα για να ανοίξει την κινεζική αγορά

Μέρκελ: Το Πεκίνο πρέπει να κάνει περισσότερα για να ανοίξει την κινεζική αγορά

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τόνισε σε τηλεδιάσκεψη με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ ότι η Πεκίνο χρειάζεται να αναλάβει δράση για να ανοίξει την αγορά της και να μεταχειριστεί με δίκαιο τρόπο τις ξένες εταιρίες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

Οι γερμανικές εταιρίες θέλουν καλύτερη πρόσβαση στην Κίνα και μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για επενδύσεις. Παραπονιούνται επίσης ότι η κυβέρνηση στο Πεκίνο διαστρεβλώνει τον ανταγωνισμό με υψηλές επιδοτήσεις.

«Τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω βήματα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην αγορά, την αμοιβαιότητα και την ίση μεταχείριση ξένων εταιριών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ για τη συζήτηση της Μέρκελ με τον Λι.

«Η ολοκλήρωση μιας φιλόδοξης επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας είναι ένα σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Οι διαπραγματεύσεις για μια επενδυτική συμφωνία βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και έξι χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος.

Η Μέρκελ δήλωσε στον Λι ότι η Γερμανία, που αναλαμβάνει την εξαμηνιαία εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. τον Ιούλιο, θέλει ελεύθερο, πολυμερές και βασιζόμενο σε κανόνες εμπόριο καθώς και έναν ενισχυμένο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

Οι Γερμανοί μεταποιητές εξαρτώνται από τις αλυσίδες ζήτησης και εφοδιασμού από την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας τους.

Η Μέρκελ και ο Λι αναφέρθηκαν σε τρεις συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ Κινέζων και Γερμανών εταίρων πριν από την τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε ο Ζάιμπερτ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, επενδυτικά και εμπορικά θέματα σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως οι δημόσιες προμήθειες, και παγκόσμια οικονομικά ζητήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή