Πράσινο φως για εκταμίευση των 748 εκατ. από το Eurogroup

Πράσινο φως για εκταμίευση των 748 εκατ. από το Eurogroup

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της τρίτης δόσης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ύψους 748 εκατ. ευρώ έδωσε το Eurogroup, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες εξαιτίας του ξεσπάσματος της πανδημίας, η Ελλάδα προχώρησε στις απαραίτητες δράσεις για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί και ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την εκταμίευση της τρίτης δόσης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι «όπως στα περισσότερα κράτη μέλη η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα επηρεάστηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, « με βάση τις προβλέψεις της κομισιόν για την άνοιξη του 2020, η ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι από τις πιο πληγείσες οικονομίες στην ΕΕ το 2020, παρότι προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη για το 2021», ενώ επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα παρουσίασε ισχυρή δημοσιονομική απόδοση φτάνοντας τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα πέντε τελευταία χρόνια και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2019.

Επιπροσθέτως, η ευρωομάδα ανέφερε ότι «οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών αναμένουν το πρωτογενές υπόλοιπο να μετατραπεί σε έλλειμμα το 2020 πριν επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2021, ενώ επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για τη γρήγορη και αποφασιστική απάντηση, τόσο στον έλεγχο του ξεσπάσματος της πανδημίας όσο στη λήψη των απαραίτητων οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης».

Το Eurogroup καλωσόρισε επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας για εφαρμογή πακέτου πρόσθετων μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να υποστηριχτεί η ανάκαμψη αλλά και την πρόοδο που επετεύχθη σε μία σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ατζέντας των ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Αναφορά έγινε σε ορισμένες καθυστερήσεις στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα όσον αφορά στον οικονομικό τομέα διευκρινίζοντας ότι αυτές οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν με τεχνικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19.

«Η αυξημένη αβεβαιότητα που απορρέει από το ξέσπασμα του COVID-19 υπογραμμίζει την ανάγκη για αποφασιστική καταπολέμηση των υπαρχόντων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που αναφέρθηκαν στην έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης. Κατόπιν τούτου είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα να συντηρήσει και όπου είναι αναγκαίο να ενδυναμώσει, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να στηρίξει εκ νέου την οικονομική ανάκαμψη και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής» και τονίστηκε η ανάγκη για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που είναι κλειδιά, συμπεριλαμβανομένης της επιπλέον ενδυνάμωσης της φορολογικής διοίκησης ,των δημοσίων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εφαρμογή καίριων μεταρρυθμίσεων στον οικονομικό τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή