Ενισχύεται το ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα

Ενισχύεται το ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η ζήτηση στην αγορά κατοικίας, τόσο από ξένους όσο και από Ελληνες υποψήφιους αγοραστές, έστω κι αν προς το παρόν η συντριπτική πλειονότητα επικεντρώνεται σε έρευνα αγοράς και όχι σε λήψη απόφασης για αγορά ακινήτου.

Η αισιοδοξία πηγάζει από την ενίσχυση του ενδιαφέροντος ακόμα και σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επιμελήθηκε το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos (www.spitogatos.gr), κατά τον μήνα Μάιο οι επισκέψεις από χρήστες που διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά 30%.

Τη μεγαλύτερη κινητικότητα σημείωσαν κάτοικοι από τη Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τον Καναδά. Οσον αφορά τις δημοφιλέστερες περιοχές αναζήτησης για τους ξένους αγοραστές, αυτές είναι η Γλυφάδα, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η περιοχή Κασσάνδρα στη Χαλκιδική, η ευρύτερη περιοχή που συμπεριλαμβάνει το Κολωνάκι και τον Λυκαβηττό, η Μύκονος, η Καβάλα και η Σιθωνία Χαλκιδικής.

Σε δηλώσεις του με αφορμή την έρευνα, ο κ. Αντώνης Νίνος από το γραφείο Brokerhouse Real Estate στη Γλυφάδα αναφέρει ότι «πάντα υπήρχε ενδιαφέρον για την περιοχή από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από την Κίνα, όμως αυτή την περίοδο παρουσιάζει ύφεση, καθώς υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες και κακή ψυχολογία. Συμβόλαια που ήταν εν εξελίξει έχουν “παγώσει”, οι ενδιαφερόμενοι αδυνατούν να κάνουν πληρεξούσια στα προξενεία και το ενδιαφέρον είναι περισσότερο ερευνητικό παρά ουσιαστικό». Στον αντίποδα, καλύτερη είναι η εικόνα που αναφέρουν μεσίτες σε άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Ακάλεστο από το Scopas Real Estate στην Πάρο, «η ζήτηση από το εξωτερικό έχει επανέλθει στα ίδια επίπεδα με εκείνα πριν από την πανδημία και λαμβάνουμε καθημερινά αιτήματα, με τα περισσότερα να προέρχονται από Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία και Βέλγιο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.600 χρηστών από το εξωτερικό, σχεδόν το 70% ενδιαφέρεται για αγορά κατοικίας, το 14,8% κινείται για την ενοικίαση κατοικίας, ενώ το 8% αναζητεί οικόπεδο για αγορά. Επιπλέον 3,1% ενδιαφέρονται για επαγγελματικό ακίνητο για αγορά, 0,6% για επαγγελματικό ακίνητο για ενοικίαση και ένα ακόμα 4% αφορά λοιπές κατηγορίες ακινήτων.

Οπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos Δημήτρης Μελαχροινός, «μετά την πρόσκαιρη μείωση τις πρώτες 2-3 εβδομάδες της πανδημίας, από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου παρατηρήσαμε μια σταθερή αύξηση της διεθνούς επισκεψιμότητας όλων των ελληνικών ιστοσελίδων του δικτύου μας, η οποία μέχρι το Πάσχα είχε επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα. Παράλληλα, τον Μάιο πραγματοποιήθηκε ιστορικό υψηλό τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς επισκεψιμότητάς μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «σημαντικό ποσοστό των χρηστών από το εξωτερικό μάς είπε ότι κάνει περισσότερο έρευνα αγοράς ή/και συζητάει με αγγελιοδότες, καθότι για πρακτικούς λόγους δεν μπορούσε να προχωρήσει σε επίσκεψη ή συναλλαγή λόγω των περιοριστικών μέτρων». 

Ενισχύεται το ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα-1

Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 17% των χρηστών τείνει προς το να αναβάλει την απόφασή του, ενώ το υπόλοιπο 83% που συνεχίζει ενεργά την αναζήτηση κατανέμεται κυρίως μεταξύ εκείνων που ανησυχούν αλλά δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν την ιδέα (24%) και εκείνων που αισθάνονται πιο αισιόδοξοι και συνεχίζουν την αναζήτηση (44%).

Τέλος, το 13% δηλώνει πως η κατάσταση δεν επηρεάζει καθόλου την απόφασή του, ενώ ένα 2% είχε ήδη προχωρήσει σε ενέργειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο 17% των χρηστών που κρίνουν σκόπιμο να αναβάλουν την αγορά ή ενοικίαση ακινήτου, οι προβληματισμοί ποικίλλουν, αν και η πλειονότητα, και συγκεκριμένα το 48,3%, επικαλείται την απειλή μιας επικείμενης οικονομικής κρίσης που θα θέσει σε κίνδυνο το χρέος του. Ενα πρόσθετο 27,1% υποθέτει ότι μπορεί να υπάρξει μείωση τιμών λόγω της πανδημίας, το 18,6% ανησυχεί για τη σταθερότητα του εισοδήματός του, ενώ το 5,9% όσων ενδιαφέρονται για αγορά ακινήτου δεν πιστεύει ότι θα πάρει στεγαστικό δάνειο.

Σχετικά με την προοπτική για την επόμενη μέρα της οικονομίας, το 47,4% των χρηστών αυτών πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε οικονομική ύφεση, το 23,1% θεωρεί ότι θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη με αργά βήματα, κατά 15,1% κρίνουν ότι θα υπάρξει οικονομική άνθηση με την επανέναρξη όλων των δραστηριοτήτων, ενώ ένα ποσοστό 14,4% πιστεύει ότι θα υπάρξουν περιορισμένες οικονομικές απώλειες.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι η αναζήτηση ακινήτων στην ελληνική αγορά είναι εντονότερη, ακόμα και σε σχέση με το 2019. Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, είναι αν αυτή η διαδικασία θα κεφαλαιοποιηθεί και στην πράξη, αν δηλαδή θα μεταφραστεί σε υψηλότερο όγκο αγοραπωλησιών, κάτι για το οποίο υπάρχει ακόμα μια σχετική επιφύλαξη από τους περισσότερους φορείς της αγοράς. Ωστόσο, ακόμα κι αν αυτό δεν καταστεί δυνατό φέτος, θεωρείται αρκετά πιθανό να συμβεί το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή