Το σχέδιο της Ε.Ε. για πρόσβαση στα εμβόλια

Το σχέδιο της Ε.Ε. για πρόσβαση στα εμβόλια

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη λογική της στρατηγικής της Ε.Ε. για την εξασφάλιση της πρόσβασης των Ευρωπαίων πολιτών σε εμβόλια κατά της COVID-19 ανέπτυξε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Υγείας της Ενωσης. Οπως είχε γράψει η «Κ» (5/6), ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Επιτροπή προτείνει να αναλάβει εκ μέρους των κρατών-μελών τη διαπραγμάτευση «προκαταβολικών συμφωνιών αγοράς» (advance purchase agreements) με εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού. Την προσεχή Τετάρτη θα κατατεθεί η πλήρης σχετική πρόταση της Κομισιόν.

Οπως εξήγησε κοινοτική αξιωματούχος, η Επιτροπή, αν λάβει το πράσινο φως, θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει μία σειρά από πολλά υποσχόμενα εγχειρήματα. Οι εταιρείες που θα προσεγγίσει θα είναι αυτές που έχουν ήδη κάνει σημαντική πρόοδο, έχοντας ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές ή ευρισκόμενες στα πρόθυρα του να τις ξεκινήσουν. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι εταιρείες με σημαντική παραγωγική ικανότητα σε χώρες που μπορούν να προμηθεύσουν έγκαιρα την Ευρώπη – στις οποίες, όπως είπε η ίδια αξιωματούχος, δεν συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ.

Οπως σημείωσε η αξιωματούχος, ακόμα και για υποψήφια εμβόλια που φτάνουν στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, ο δείκτης επιτυχίας είναι μόλις 40%. Κάποιες από αυτές τις επενδύσεις, συνεπώς, θα πάνε χαμένες. «Θα κάνουμε αντιστάθμισμα ρίσκου χρηματοδοτώντας πολλούς κατασκευαστές», είπε. Στην περίπτωση που κάποιοι από αυτούς πετύχουν τον σκοπό τους, η εκ των προτέρων χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να αποκτήσει πρώιμη πρόσβαση στα εμβόλια για τα κράτη-μέλη βάσει πληθυσμιακής ποσόστωσης. Οι δόσεις που θα χρειαστούν εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 300-600 εκατομμυρίων (ανάλογα με το πόσες χρειάζονται για την ανοσία).

Η διαπραγμάτευση, σημειώνεται, «θα γίνει σε στενή διαβούλευση με τα κράτη-μέλη» – ειδικά αυτά που έχουν υποδομές για την έρευνα και την παραγωγή του εμβολίου. Η ομάδα των ειδικών που θα συμβουλεύει την καθοδηγητική επιτροπή (steering board) η οποία θα επιβλέπει το εγχείρημα προτείνεται να προέρχεται τόσο από την Κομισιόν όσο και από τα κράτη-μέλη. Η κοινοτική αξιωματούχος τόνισε, σε αυτό το πλαίσιο, ότι δεν θεωρεί ανταγωνιστική τη συμμαχία Ιταλίας – Γερμανίας – Γαλλίας – Ολλανδίας (το Inclusive Vaccine Alliance): «Ξεκινήσαμε με την ίδια ιδέα, και υιοθετήσαμε την ίδια μέθοδο. Συνεργαζόμαστε στενά για να δούμε πώς οι προσεγγίσεις μπορούν να συγκλίνουν». Η Κομισιόν πάντως θα προτείνει τα κράτη-μέλη να σταματήσουν να διαπραγματεύονται σε εθνικό επίπεδο με τις εταιρείες τις οποίες θα επιχειρήσει να χρηματοδοτήσει μέσω της πρωτοβουλίας αυτής.

Η διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση και την κοινή προμήθεια προτείνεται να γίνει από το νεότευκτο Μέσο Στήριξης Εκτάκτου Ανάγκης με προϋπολογισμό 2,7 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή