Στηρίξαμε λανθασμένα την ανάπτυξη μόνο στον ήλιο και τη θάλασσα

Στηρίξαμε λανθασμένα την ανάπτυξη μόνο στον ήλιο και τη θάλασσα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις «προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας» μίλησαν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Μυτιληναίος», Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε μία συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Ελλις, και έγινε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται για πρώτη φορά διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου.

Ενας από τους πιο έμπειρους πολιτικούς και ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες συμφώνησαν στην ανάγκη να αναδιαρθρωθεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος, «στην Ελλάδα είδαμε ότι έχουμε ήλιο και θάλασσα και χτίσαμε ένα μονοκλαδικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο όμως έχει ρίσκα και πρέπει να αλλάξει». Οπως είπε, η κρίση του κορωνοϊού κατέδειξε αυτήν ακριβώς την ανάγκη. Ενώ και ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «πρέπει να διασώσουμε και να αναδιαρθρώσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, που έχει στρεβλώσεις και μειωμένη παραγωγή».

Με δεδομένη την ύφεση που έρχεται για φέτος, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ερώτημα είναι αν πρέπει να λάβουμε όσο γίνεται και ταχύτερα μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης ή αν θα περιμένουμε και το 2021, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχουν απορροφηθεί ακόμα οι συνέπειες της ύφεσης ή να έχουμε νέα υγειονομικά δεδομένα.

Σε ερώτηση για το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι έπειτα από πολλές δεκαετίες ανακάμπτει ο κρατικός παρεμβατισμός. Αυτό ήταν κάτι που είχαμε να δούμε από εποχές προ του Ρέιγκαν και της Θάτσερ και, όπως τόνισε, «πρέπει να δούμε πού θα οδηγήσει». Τέλος, έγινε αναφορά και στην αγορά ενέργειας, με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να εξηγεί ότι η αγορά αλλάζει, ακόμα και η ΔΕΗ αλλάζει και να εκτιμά ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον. Εθεσε θέμα στήριξης των εταιρειών ενέργειας –κάτι που κάνουν πολλές χώρες και η Γερμανία–, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «τα ορυκτά καύσιμα στον βυθό της Μεσογείου χάνουν την αξία τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή