Πέντε κατηγορίες δικαιούχων για μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ

Πέντε κατηγορίες δικαιούχων για μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε πολύ μικρές επιχειρήσεις να συνάψουν δάνεια έως 25.000 ευρώ που θα χορηγούνται χωρίς προσημείωση.

Δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι:

– οι πολύ μικρές επιχειρήσεις,

– τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,

– τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,

– τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και

– τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες αποκλειστικού σκοπού.

Θα υποχρεούνται να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης στους δικαιούχους μικροχρηματοδοτήσεων. Προβλέπεται η υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη σύμβαση. Ακόμη, προσδιορίζονται οι τυποποιημένες πληροφορίες για τη διαφήμιση και την εμπορική προώθηση των ιδρυμάτων αυτών.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά της και είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και η ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το νομοσχέδιο είναι βασισμένο στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων.

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο σκέλος), εφόσον έχουν λάβει πιστοποίηση για τη συμμόρφωσή τους με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων.

Έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις και τον Ιούνιο – Tέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Επεκτείνεται και για τον Ιούνιο η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία. Παράλληλα, θεσπίζεται ευνοϊκότερο πλαίσιο για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, ενώ εξαιρούνται και για το 2020 τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή