Οι εργοδότες στις ΗΠΑ φοβούνται αγωγές λόγω του κορωνοϊού

Οι εργοδότες στις ΗΠΑ φοβούνται αγωγές λόγω του κορωνοϊού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί και οι Αμερικανίδες είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους, είτε πρόκειται για γραφεία είτε για καταστήματα, εργοστάσια και εστιατόρια, από όπου πριν από μήνες αποχώρησαν, αλλά οι εργοδότες τους φαίνονται προβληματισμένοι – ούτε εμβόλιο έχει βρεθεί ούτε τα μέτρα προστασίας μπορούν να το υποκαταστήσουν. Η πανδημία εξαπλώνεται, υπάρχουν νέα κρούσματα αλλά και θάνατοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, κι ενόσω μεταβαίνουν στην εργασία τους οι άνθρωποι, είναι πιθανό να ασθενήσουν. Και αυτό σημαίνει πως πιθανώς μετά να κινηθούν δικαστικά κατά της επιχείρησης, απαιτώντας υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας ή ζητώντας αποζημίωση για τα ιατρικά τους έξοδα, καθώς και για τα απολεσθέντα εισοδήματά τους λόγω της ανάρρωσης.

Εν τω μεταξύ, αυτή η δικαστική οδός έχει επιλεγεί ήδη από αρκετούς εργαζομένους στην περίπτωση ομίλων όπως η McDonalds, Amazon και SmithField Foods. Στις περιπτώσεις αυτές οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι οι εργοδότες τους δεν κάνουν αρκετά, ώστε να προστατεύσουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους από τον κορωνοϊό. Και αυτό, ακόμα κι αν οι εταιρείες δεσμεύονται να ακολουθήσουν όλες τις προδιαγραφές δημόσιας υγείας, όπως το να παρέχουν αντισηπτικά υγρά, να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας και προστατευτικό εξοπλισμό, όπως γάντια και μάσκες. Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι και οι νομικοί σύμβουλοι προβλέπουν δικαστικές διαμάχες με αφορμή άλλα ζητήματα, όπως τα προσωπικά δεδομένα, τις διακρίσεις λόγω ηλικίας ή εάν κάποιος/α ανήκει σε ευπαθή ομάδα και υποχρεώθηκε εσπευσμένα να επιστρέψει.

«Η συνεχιζόμενη εξάπλωση της COVID-19 σημαίνει πως οι επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με το προσωπικό να βρίσκεται στο πεδίο ή να χρειάζεται να συναλλάσσεται με το κοινό, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές για να μην καταλήξουν στο δικαστήριο», παρατηρεί ο Σάμιουελ Ιστράιτσερ, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και διευθυντής του Κέντρου Εργατικού Δικαίου. «Η οικονομία επαναλειτουργεί, οπότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμασθούν για τέτοιες δικαστικές διενέξεις». Πάντως, ακόμα και με το σκεπτικό αυτό, όσοι εργαζόμενοι ασθενούν και θέλουν να ενάγουν την εταιρεία τους, δεν απευθύνονται αμέσως στο δικαστήριο, όπως παρατηρεί το Bloomberg. Η πρώτη τους κίνηση θα γίνει προς την εκάστοτε πολιτεία, βάσει των συστημάτων αποζημίωσης εργαζομένων, δηλαδή των πολύ μεγάλων δικτύων ασφάλισης εισοδήματος, στα οποία όλες οι επιχειρήσεις συμμετέχουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή