Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο «ανασχηματισμός» και οι «Σύμμαχοι»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο «ανασχηματισμός» και οι «Σύμμαχοι»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τι θέλετε τώρα; Στο ΚΚΕ διαγράφανε, στο ΚΚΕ εσωτερικού τους γράφανε». Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»,  επιχείρησε να «σπάσει τον πάγο»  στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και να ηρεμήσει τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας που εν μέσω κορωνοϊού ένιωσαν παραγκωνισμένα. Η δυσκολία συνεννόησης μεταξύ των διαφορετικών ομάδων στην Κουμουνδούρου εξακολουθεί να υπάρχει με τους «Συμμάχους» να ενημερώνονται στο Ζάππειο για το πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι II» παρά το γεγονός πως είχαν αναλάβει συγκεκριμένους ρόλους όλο το προηγούμενο διάστημα. Κεκτημένη ταχύτητα ή με το που βγήκε η χώρα από την απομόνωση ήταν η σειρά του μετασχηματισμού να μπει στην καραντίνα;

Οι πιο «κακόπιστοι», που αποτελούν μειοψηφία, φοβούνται πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται πια για τη διεύρυνση του κόμματος, αλλά μόνο για τον τρόπο που θα επιτευχθεί η συμπόρευση με τη Φώφη Γεννηματά. Προκάλεσε πολλές συζητήσεις η επισήμανση που έκανε στην «Κ» της προηγούμενης Κυριακής για την ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας, διευκρινίζοντας πως «δεν έχω επιλέξει μια πολιτική απορρόφησης ή άλωσης απέναντι στο ΚΙΝΑΛ». Το κάθε στρατόπεδο, πάντως, ανασυντάσσεται. Οι νεοφερμένοι στην Κουμουνδούρου περιμένουν από τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει πράξη όσα έχει αναφέρει για «στρατηγική επιλογή», που περιλαμβάνει την «επανεκκίνηση της πορείας και παράλληλη διεύρυνση του πολιτικού φορέα της Αριστεράς». Μια κίνηση καλής θέλησης που περιμένουν είναι η ανακατανομή ρόλων που θα δώσει στην Προοδευτική Συμμαχία έναν πιο ουσιαστικό ρόλο. Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, φέρεται να άφησε ανοιχτό ο κ. Τσίπρας στη πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Δεν κρύβουν, μάλιστα, την επιθυμία τους ο νέος γραμματέας να μην προέρχεται από τα σπλάγχνα της Κουμουνδούρου και με αυτόν τον τρόπο να μπει σφραγίδα στη μεγάλη αλλαγή. 

Τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία  και στα τέλη του μήνα τα 700 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) θα πραγματοποιήσουν, με τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, μια «πρόβα Συνεδρίου». Εχει «ζυγιστεί» πως με το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» θα καταγραφούν οι λιγότερες δυνατές αναταράξεις και για αυτόν τον λόγο θεωρείται πολύ πιθανό να είναι η τελική εισήγηση της ΚΕΑ προς το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο.

Οι τάσεις στην Κουμουνδούρου έχουν, πάντως, ξαναπιάσει δουλειά και οι ζυμώσεις είναι σχεδόν καθημερινές. Στο πρόσφατο δείπνο του Αλέκου Φλαμπουράρη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» πραγματοποιήθηκε στο Παγκράτι, δεν πέρασε απαρατήρητο το άνοιγμα που επιχειρεί το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ, αλλά και οι αντιπολιτευτικοί τόνοι του τέως υπουργού Οικονομικών. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνει όπου κρίνει απαραίτητο. Στην Αίγινα, συνομιλώντας με τον Στέλιο Κούλογλου μετά την κόντρα με Παπαδημούλη, δεν άφησε περιθώρια να απειληθεί η συνοχή της ευρωομάδας, ενώ από το Φόρουμ των Δελφών χτύπησε πολλά «καμπανάκια»: «Αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά», τόνισε με νόημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή