Επώδυνη η επανάκαμψη

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο κορωνοϊός να έχει πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, αλλά οι αθλητές θεωρούν ότι είναι καλύτερα εξοπλισμένοι από τον γενικό πληθυσμό για να αποφύγουν τα χειρότερα από την ασθένεια COVID-19. Ωστόσο, οι συνεντεύξεις των αθλητών που νόσησαν από τον ιό –από επαγγελματίες ώς και ερασιτέχνες– αποκάλυψαν την έκπληξή τους από την ισχύ των συμπτωμάτων του, τη δυσκολία τους να επιστρέψουν στην κανονική προπόνηση, τη συνεχιζόμενη μάχη με αναπνευστικά προβλήματα, την αδυναμία των μυών και την αγωνιώδη πάλη με την ανησυχία μήπως δεν κατορθώσουν ποτέ να επανέλθουν στην πρότερη σωματική τους κατάσταση.

Πλέον, με τα επαγγελματικά πρωταθλήματα να επιχειρούν την επανεκκίνησή τους σε πολλές χώρες του κόσμου, περισσότεροι αθλητές ίσως πάρουν μεγάλο ρίσκο για την υγεία τους, αρκετά σύντομα.

Ο Πάουλο Ντιμπάλα, ο Αργεντινός παίκτης της Γιουβέντους, ήταν από τους πρώτους ποδοσφαιριστές στην Ιταλία που κόλλησαν τον κορωνοϊό. Περιέγραψε τη δική του εμπειρία στην αντιμετώπιση των αναπνευστικών προβλημάτων πριν καν διαγνωστεί με τον ιό: «Πήγαινα να αρχίσω προπόνηση και μου κοβόταν η ανάσα από το πρώτο πεντάλεπτο ή δεκάλεπτο. Και τότε καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», είπε ο νεαρός επιθετικός σε συνέντευξή του στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής.

Ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος και επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, λέει ότι όπως και πολλές άλλες παράμετροι της ασθένειας, οι μακροχρόνιες συνέπειες στους αθλητές που κολλούν τον ιό δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως. Παρά ταύτα οι αθλητές αποτελούν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις για τους γιατρούς, δεδομένης της γενικώς καλής υγείας τους και της συνεχούς παρατήρησης του οργανισμού τους.

«Οι ασθενείς που είναι αθλητές είναι η προτίμησή μου, διότι εντοπίζουν μικρές αλλαγές [στον οργανισμό τους] πολλές φορές πριν καν τα τεστ επιβεβαιώσουν κάποια ασθένεια», λέει.

Ο Ελληνας πνευμονολόγος διακρίνει τρεις επιπλοκές της COVID-19 που ίσως προκαλούν σοβαρή ανησυχία στους αθλητές. Κατά πρώτον, οι ασθενείς με κορωνοϊό, όπως και όλοι όσοι υποφέρουν από κάποια σοβαρή αναπνευστική ασθένεια, υπόκεινται στον κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων στους πνεύμονες. Ο ίδιος συχνά βλέπει ασθενείς «που προ τριών μηνών είχαν σοβαρή λοίμωξη και ακόμη δεν μπορούν να επαναφέρουν την αναπνοή τους στο κανονικό».

«Ορισμένες φορές μια κακή ίωση προξενεί αναπνευστική ασθένεια παρόμοια με το άσθμα» λέει. «Αυτό μπορεί να πλήξει σοβαρά τους πνεύμονες, εκεί όπου οι πνεύμονες προσπαθούν να ανακάμψουν, και έτσι οι ασθενείς παραμένουν σε μια κατάσταση ασθμοειδούς αντιδραστικής νόσου των αεραγωγών».

Αλλη επιπλοκή που ο κ. Γαλιατσάτος θεωρεί ιδιαιτέρως ανησυχητική για τους αθλητές, και που οι ειδικοί ακόμη προσπαθούν να κατανοήσουν πλήρως, είναι οι αυξημένες εμφανίσεις θρόμβων που οι γιατροί εντοπίζουν στους ασθενείς με κορωνοϊό. Οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με θρόμβους στο αίμα τους και τους συνταγογραφούνται αντιθρομβωτικά φάρμακα, κατά κανόνα αποθαρρύνονται από τη συμμετοχή σε αθλήματα επαφής.

Τέλος, ο κ. Γαλιατσάτος λέει ότι οι ασθενείς που είναι αρκετά σοβαρά, ώστε να νοσηλευθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, θα έχουν συχνά να αντιμετωπίσουν και την αδυναμία που προκαλεί η μακρά παραμονή στην εντατική. Οι ασθενείς που μπαίνουν σε αναπνευστήρα και καθηλώνονται σε ένα κρεβάτι συνήθως χάνουν κάθε μέρα από 2% έως 10% της μυϊκής τους μάζας, επισημαίνει.

Ο Μπεν Ο’ Ντόνελ, ένας 38χρονος πρώην ποδοσφαιριστής του αμερικανικού ποδοσφαίρου σε κολεγιακό επίπεδο, είναι πλέον αθλητής στο τρίαθλο. Εχασε ούτε λίγο ούτε πολύ 22 κιλά κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων παραμονής του σε νοσοκομείο, όταν χρειάστηκε και τη βοήθεια αναπνευστήρα, ακόμη και μηχανήματος υποστήριξης των ζωτικών του λειτουργιών.

Πρόπερσι είχε ολοκληρώσει τον «αγώνα των σκληρών» που φέρει την ονομασία Ironman, και μάλιστα σκόπευε φέτος το φθινόπωρο να συμμετάσχει ξανά. Τώρα όμως αναλογίζεται πώς γλίτωσε από… του Χάρου τα δόντια, παλεύοντας με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και με νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια στην εντατική.

Τελικά γύρισε σπίτι του μετά τον εφιαλτικό αυτόν μήνα ενάντια στον κορωνοϊό στο νοσοκομείο, περπατώντας με δυσκολία και με ένα μπαστούνι. Δύο μέρες μετά περπάτησε για επτά λεπτά με ταχύτητα 2 χιλιομέτρων την ώρα και με χρήση οξυγόνου, κι ακόμα δεν ξέρει αν ποτέ καταφέρει να ανακάμψει πλήρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή