Ανάλυση: Εξι σχόλια για τη συνέντευξη του Αλέξη Πατέλη

Ανάλυση: Εξι σχόλια για τη συνέντευξη του Αλέξη Πατέλη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάζω τις αντιδράσεις αναγνωστών στη συνέντευξη του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού στην κυριακάτικη Καθημερινή, Αλέξη Πατέλη, όπου λέει ότι είναι ομοφυλόφιλος, παντρεμένος με άνδρα κι επισημαίνει τη σημασία του σεβασμού της διαφορετικότητας όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

1. Η συνηθέστερη απάντηση ήταν «τι μας ενδιαφέρει τι κάνει στο κρεβάτι του;». Αν ήταν στρέιτ, παντρεμένος με γυναίκα κι έλεγε «ο πρωθυπουργός έχει γνωρίσει την γυναίκα μου», θα σχολίαζε κανείς το ίδιο; Άρα δυστυχώς ακόμη μας ενδιαφέρει.

2. «Η ΝΔ, το κόμμα στου οποίου την κυβέρνηση ανήκει, δεν ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης», ήταν μια δεύτερη κατηγορία. Δεν είναι αλήθεια: 19 βουλευτές της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπερψήφισαν.

3. «Η Καθημερινή κάνει pinkwashing» (ξεπλένει τις κακές επιδόσεις της ΝΔ στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ). Η εφημερίδα αυτή, παραδοσιακά συντηρητική με τις δικές της αγκυλώσεις, κάνει μια μεγάλη υπέρβαση. Συζητάει εσωτερικά και αποφασίζει να καταπιαστεί με θέματα που ίσως ενοχλήσουν ή ξενίσουν μερίδα του κοινού της, αλλά αισθάνεται την ανάγκη να το κάνει γιατί όπως είχε πει κάποτε κι ο Καναδός Τζ. Τρουντό, σηκώνοντας αδιάφορα τους ώμους «είναι 2020».

4. Ο Αλέξης Πατέλης έθεσε στη συνέντευξη του τη σημασία της ορατότητας έναντι της νομοθέτησης. Ταυτόχρονα επέλεξε να γίνει ο ίδιος σύμβολο αυτής της ορατότητας. Όσο περισσότερο η ελληνική κοινωνία εξοικειώνεται με τέτοιου είδους θέματα, τόσο ευκολότερη θα είναι η θέσπιση των σχετικών νόμων (γάμος ομοφυλοφίλων, τεκνοθεσία, αναγνώριση ταυτότητας φύλου), που αυτήν τη στιγμή η συντηρητική παράταξη διστάζει να εντάξει στην ατζέντα της, φοβούμενη τις αντιδράσεις των παραδοσιακών ψηφοφόρων της.

5. Η καταπολέμηση του σεξισμού, της ομοφοβίας και της τρανσοφοβιας δεν είναι υπόθεση μόνο της Αριστεράς. Ο αποκλεισμός, κοινωνικός και οικονομικός, γυναικών, ομοφυλοφίλων και τρανς πέρα από τις ανισότητες και τις  εντάσεις που δημιουργεί (ας πούμε χονδρικά ότι αυτό ενδιαφέρει την Αριστερά), στερεί κεφάλαιο, δεξιότητες και ταλέντο από την οικονομία μιας χώρας.

6. Γι’ αυτό δυσκολεύομαι να καταλάβω πως δεν υιοθέτησαν τη συνέντευξη Πατελη ως πρώτο θετικό βήμα (για την χώρα, την κυβέρνηση, τη συντηρητική παράταξη…και την Καθημερινή) όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή