Ανάλυση: Βουλή-Νησίδα καλής πρακτικής στη θάλασσα των κακώς κειμένων

Ανάλυση: Βουλή-Νησίδα καλής πρακτικής στη θάλασσα των κακώς κειμένων

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπάνιες στιγμές ορθής κοινοβουλευτικής λειτουργίας έζησε σήμερα η Βουλή, με πρωταγωνιστή τον Χρ. Σταϊκούρα. Η άμεση ανταπόκριση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου σε αίτημα της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου για ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας σχετικά με την εαρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και η στάση του εντός της σημερινής συνεδρίασης, λειτούργησαν στο πολιτικό σκηνικό σαν «νησίδα καλής πρακτικής» στη θάλασσα των κακώς κειμένων.

Κατ’ αρχήν τα θερμά λόγια του γνωστού για την αυστηρότητα του κ. Νικ. Κακλαμάνη, Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής και προέδρου της συγκεκριμένης Επιτροπής, είναι χαρακτηριστικά της περίπτωσης: «Θέλω εκ μέρους της Επιτροπής κι εγώ, προσωπικά, πριν σας δώσω το λόγο, να σας ευχαριστήσω, κ. Υπουργέ για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι για μία ακόμη φορά, μόλις σας έστειλα το αίτημα, μου δώσατε δύο ημερομηνίες, που δε θα μπορούσατε λόγω Eurogroup και είπατε «όποια μέρα θέλετε, βάλτε το» και ο δεύτερος ότι μένετε μέχρι το τέλος κι απαντάτε, κάτι που δεν είναι απόλυτα σύνηθες με άλλους συναδέλφους σας. Για τους λόγους, λοιπόν, αυτούς θέλω να σας ευχαριστήσω και προσωπικά, αλλά νομίζω, πως εκφράζω όλους τους συναδέλφους» είπε συγκεκριμένα ο κ. Κακλαμάνης.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα σημερινά, υπήρξαν επίσης τρεις περιπτώσεις με το δικό της θετικό φορτίο κάθε μία εξ αυτών.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών:

ΠΡΩΤΟΝ, προσδίδοντας νέες διαστάσεις στον πολιτικο-κοινοβουλευτικό διάλογο, ζήτησε ο ίδιος να διεξαχθεί ευρύτερη συζήτηση για το προαναφερθέν μεγάλο θέμα της μετά πανδημία εποχής, τόσο εντός Βουλής -ζητώντας μάλιστα νέα συνεδρίαση προς το τέλος του καλοκαιριού- όσο και εκτός του Κοινοβουλίου, σε άλλα επίσημα θεσμικά πεδία: «Θέλω, να σας καλέσω, να βάλουμε μία συνεδρίαση προς το τέλος Αυγούστου. Θεωρώ ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα μέχρι τότε για ευρωπαϊκές αποφάσεις, που εκτιμώ ότι θα ληφθούν μέχρι τέλος Ιουλίου με δεδομένο ότι αλλάζει και η Ευρωπαϊκή Προεδρία και να συζητήσουμε σκέψεις, θέσεις, προβληματισμούς και προτάσεις και πρωτοβουλίες για αυτό το εθνικό σχέδιο» είπε χαρακτηριστικά σε μια όχι συνήθη για υπουργό διαθεσιμότητα, για να συνεχίσει: «Θα ήθελα, να ακούσουμε και την αντιπολίτευση. Να ακούσω συναδέλφους από την κυβερνητική πλειοψηφία και να κάνουμε έναν διάλογο προς το τέλος Αυγούστου με βάση το καταρχήν χρονοδιάγραμμα. Αν υπάρξει απόφαση το καλοκαίρι, θα πρέπει η χώρα, να είναι έτοιμη περίπου τον Οκτώβριο μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Άρα, από τώρα σας λέω παρουσία των ευρωβουλευτών, εννοείται, αν θέλετε διακριτά ή μαζί με την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και να συζητήσουμε εκτενώς αυτό το σχέδιο.  Και, ναι, εγώ είμαι διατεθειμένος με την ιδιότητα που έχω σήμερα να συζητήσω πολλές ώρες μαζί σας και στη Βουλή και εκτός Βουλής για να κάνουμε το βέλτιστο για τη χώρα και για τις επόμενες γενιές».

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, επέλεξε χαμηλούς τόνους και επιχειρηματολογία -αντί μετωπικής αντιπαράθεσης με αναδρομές στο κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ- προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη κριτική από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επιλογή αυτή συνέβαλε στο να αποφευχθούν οι συνήθεις «εκρήξεις»: «Θα επιμείνω ότι όλα πρέπει να έχουν ένα στοιχείο ρεαλισμού. Γιατί, όταν ζητάω από την αξιωματική αντιπολίτευση να μου δώσει έναν αριθμό ποια είναι η εκτίμησή της για την ύφεση, το κάνω για ένα πολύ απλό λόγο. Διότι, όταν καταθέτεις ένα σχέδιο το σχέδιο εδράζεται σε κάποιες παραδοχές. Ποια είναι η παραδοχή του σχεδίου; Για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρέπει να στηρίζεται σε ένα ύψος ύφεσης».

Στο σημείο εκείνο, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αθ. Παπαδόπουλος αντέδρασε λέγοντας «Εχουμε την Τράπεζα της Ελλάδος», αλλά και αυτό ήρθε να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του κ. Σταϊκούρα: «Εάν μου πείτε την Τράπεζα της Ελλάδος, πάει να μου πει συνεπώς ότι εσείς υποστηρίζετε ότι η Ελλάδα θα έχει ύφεση από 5 μέχρι 8%. Αν μου λέτε ότι αυτή θα είναι η ύφεση, είναι πολύ θετικό για τη χώρα. ‘Η θα μου πείτε, όπως ο κ. Βαρουφάκης λέει, 15%. Φοβάστε, όμως, να πείτε ότι είναι 15% γιατί αν είναι χαμηλότερο θα φανεί ότι η Κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους».

ΤΡΙΤΟΝ, διαδικαστικό πλην όμως με την δική του σημασία δεδομένης της διαχρονικής κατάστασης που επικρατεί στη Βουλή, όσον αφορά το σεβασμό -απ’ όλους- του χρόνου για τις ομιλίες τους: στην πρωτολογία του ο κ. Σταϊκούρας σήμερα ήταν απολύτως ακριβής και δεν χρειάστηκε «την ανοχή» του προεδρείου ούτε για ένα δευτερόλεπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή