Ανά μήνα η ένταξη στον μηχανισμό επιδότησης της απασχόλησης

Ανά μήνα η ένταξη στον μηχανισμό επιδότησης της απασχόλησης

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο αιτήσεις, εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που ξεκινούν άμεσα, θα πρέπει να υποβάλουν οι εργοδότες που επιθυμούν να εντάξουν μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» που τέθηκε σε λειτουργία από χθες.

Ηδη, στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) myΒusinessSupport άνοιξε ειδική εφαρμογή στην οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση με τα ακαθάριστα έσοδά τους σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στον μηχανισμό.

Παράλληλα, ο εργοδότης θα πρέπει να υποβάλει και δεύτερη αίτηση – δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Και στην περίπτωση αυτή, δημιουργήθηκε νέο ειδικό έντυπο για τη δήλωση ένταξης. Μάλιστα, όπως ξεκαθαρίζεται σε μία από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ εντός του Σαββατοκύριακου, η ένταξη θα γίνεται ανά μήνα και οι εργοδότες πρέπει άμεσα, εφόσον επιθυμούν την ένταξή τους στον μηχανισμό εντός Ιουνίου, να προαναγγείλουν με το νέο ειδικό έντυπο το διάστημα για τον οποίο θα κάνουν χρήση της ρύθμισης και θα μειώσουν τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους έως και 50%. 

Οπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση, οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» καλούνται, ανά μήνα, εκκινώντας από τις 15/6/2020, να προαναγγείλουν το διάστημα για τον μήνα για τον οποίο θα κάνουν χρήση της ρύθμισης, καθώς και την κατηγορία στην οποία υπάγεται η επιχείρηση. Στο ίδιο έντυπο, κατά την α΄ φάση υποβολής, θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία της επιχείρησης-εργοδότη, τον μήνα ένταξης στον μηχανισμό, τα στοιχεία των εργαζομένων τους για τους οποίους προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης (συμβατικές ώρες εργασίας/εβδομάδα) καθώς και το ωράριο μειωμένης απασχόλησης/εβδομάδα.

Τα οικονομικά – φορολογικά στοιχεία θα διασταυρώνονται από την ΑΑΔΕ, η οποία και θα βεβαιώνει το δικαίωμα υπαγωγής της επιχείρησης-εργοδότη στον μηχανισμό. Η διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων και ο έλεγχος αυτός θα πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της α΄ φάσης υποβολής της αίτησης/δήλωσης από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και κατόπιν της αποστολής των σχετικών αρχείων από το «Εργάνη» στην ΑΑΔΕ.

Στη συνέχεια, οι επιχειρήσεις-εργοδότες ενημερώνονται για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησής τους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» από την ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης των επιχειρήσεων-εργοδοτών από την ΑΑΔΕ, τότε η αίτηση/δήλωση των επιχειρήσεων-εργοδοτών για την ένταξή τους στον μηχανισμό θεωρείται ως μη γενόμενη και οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν πλήρεις αποδοχές στους εργαζομένους που απασχολήθηκαν με μειωμένο ωράριο.

Οι ίδιες επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να συμπληρώσουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», κατά τη β΄ φάση υποβολής, εντός των τριών πρώτων ημερών του επόμενου μήνα από τον μήνα ένταξης:

• Τις μηνιαίες μεικτές αποδοχές των δηλωθέντων, κατά την α΄ φάση, εργαζομένων με καθεστώς πλήρους εργασίας.

• Τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές των δηλωθέντων κατά την α΄ φάση εργαζομένων.

• Τις καταβαλλόμενες αποδοχές κατά τον μήνα ένταξής τους με βάση τις μειωμένες ώρες εργασίας στους δηλωθέντες κατά την α΄ φάση εργαζομένους.

• Τον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ και την τράπεζα πληρωμής του δικαιούχου-εργαζομένου.

Να σημειωθεί εδώ ότι δεν απαιτείται αίτηση/δήλωση του εργαζομένου. Το Δημόσιο θα καταβάλει στο ΙBAN του λογαριασμού μισθοδοσίας τού κάθε εργαζομένου το ποσό που αναλογεί στην κρατική ενίσχυση.

Προσοχή. Από σήμερα επανέρχεται και η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρίζει εκ των προτέρων στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.

Τέλος, καταργήθηκε η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας στις επιχειρήσεις. Οσες επιχειρήσεις έκαναν χρήση του μέτρου από 1/6/2020 έως και 14/6/2020 μπορούν να το δηλώσουν μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2020. Το ειδικό έντυπο θα πάψει να ισχύει από τις 11/7/2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή