Χωρίς προβλήματα οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό

Χωρίς προβλήματα οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομαλά, χωρίς προβλήματα και με αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα κύλησε η πρώτη ημέρα υποδοχής πτήσεων από το εξωτερικό. Τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας ήταν προετοιμασμένα για το άνοιγμα των συνόρων της και την υποδοχή των ξένων ταξιδιωτών. Η εικόνα στο «Ελ. Βενιζέλος» θύμιζε μια κανονική ημέρα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με αυξημένη φυσικά κίνηση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, διατηρώντας ωστόσο μεγάλη απόκλιση από τις αντίστοιχες ημέρες του περυσινού Ιουνίου. Ειδικότερα, χθες προσγειώθηκαν στην Αθήνα 13 πτήσεις της Aegean από το εξωτερικό και άλλες δύο στη Θεσσαλονίκη. «Η διαδικασία επιβίβασης κύλησε ομαλότατα», επισημαίνουν στην «Κ» στελέχη της Aegean, τα τεστ διεξάγονται χωρίς προβλήματα και δεν σημειώνονται καθυστερήσεις σε καμία φάση του ταξιδιού, αναφέρουν. Συνολικά οι πτήσεις από το εξωτερικό ήταν 28, καθώς πέραν της Aegean στο «Ελ. Βενιζέλος» προσγειώθηκαν πτήσεις των Wizzair (3), Bulgaria Air, Tarom, Lufthansa (2), Swiss, Air Serbia, Gulf Air, Qatar Airways, Austrian Airlines, KLM, Air France και Transavia Airlines.

Αντίστοιχα καλή εικόνα καταγράφηκε και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, το οποίο αναμένει σήμερα πέντε πτήσεις (τέσσερις από τη Γερμανία και μία από το Στρασβούργο), έναντι δύο που υποδέχθηκε χθες.

Η διαδικασία της εξέτασης των επιβατών διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, ενώ δεν παρατηρήθηκαν ουρές ή ιδιαίτερη αναμονή. «Οποιος επιλέξει να ταξιδέψει αυτές τις πρώτες ημέρες, είναι προετοιμασμένος για τους ελέγχους καθώς και για τυχόν καθυστερήσεις», εξηγεί στην «Κ» στέλεχος της αεροπορικής αγοράς. Τις δύο χθεσινές πτήσεις από το εξωτερικό υποδέχθηκε διευρυμένο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι προσδοκίες για τις επόμενες ημέρες αυξάνονται. Οσο βέβαια ενισχύεται η επιβατική κίνηση τόσο εντείνεται ο κίνδυνος καθυστερήσεων, ωστόσο στην πλειονότητά τους οι εμπλεκόμενοι στα αεροδρόμια της χώρας είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, επισημαίνοντας ότι η προετοιμασία υπήρξε εντατική και η κατανόηση των επιβατών επίσης σημαντική.

Σημειώνεται ότι από χθες έως και τις 30 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου.

Οσον αφορά το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι επιβάτες από Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία θα υποβάλλονται όλοι σε τεστ. Οι επιβάτες από τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς προορισμούς θα υποβάλλονται σε τυχαία δειγματοληπτικά τεστ.

Προβλέπεται 24ωρη «καραντίνα» σε ξενοδοχείο μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ, ενώ αν το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε ο ασθενής θα μπαίνει σε καραντίνα για 14 ημέρες. Οσοι ταξιδεύουν στη χώρα από το εξωτερικό πρέπει να συμπληρώνουν μια φόρμα με τα στοιχεία επαφής τους. Σύμφωνα με τον κανονισμό του EASA, οι αερομεταφορείς και οι διαχειριστές αεροδρομίων πρέπει να ενημερώνουν τους μελλοντικούς επιβάτες ότι αν έχουν συμπτώματα κορωνοϊού δεν θα τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν.

Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» υποδέχθηκε τους διεθνείς επιβάτες χθες με τον Φίλο Αθηναίο (μασκότ του αεροδρομίου), ο οποίος τους προσέφερε μια υφασμάτινη μάσκα και ένα ατομικό αντισηπτικό χεριών. Παράλληλα, στον χώρο των αναχωρήσεων και των αφίξεων η καμπάνια του αεροδρομίου AuTHENtic Smiles υποδέχεται τους ταξιδιώτες με ανθρώπινα, ακίνητα αγάλματα που συμβολίζουν επιβάτες από τις 5 ηπείρους (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Ωκεανία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή