Στρατηγική ανάπτυξης με μοχλό τη βιομηχανία

Στρατηγική ανάπτυξης με μοχλό τη βιομηχανία

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ξεκάθαρη στροφή του ΣΕΒ στη βιομηχανία ως σημείο αναφοράς του νέου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα, ανέδειξε στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στη χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκυ-

ρίας διαδικτυακά.

Εθεσε μάλιστα ως πρωταρχικό στόχο του ΣΕΒ, κατά τη διάρκεια της θητείας του, την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Μιλώντας για την κρίση, τόνισε ότι «δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τους στρατηγικούς στόχους, ούτε να αποτελέσει άλλοθι για την αποφυγή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι ανάγκη να κινηθούν πιο γρήγορα». Τα οικονομικά μέτρα, πέρα από τη στήριξη των αδυνάτων, πρέπει να στηρίζουν κατά προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας και την παραγωγή έτσι ώστε να διαφυλαχθεί κατά το δυνατόν ο ευάλωτος υγιής παραγωγικός ιστός της χώρας, τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος και υπέδειξε την κατεύθυνση των επερχόμενων ευρωπαϊκών πόρων προς την ενίσχυση των επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές αλλά και των ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων, αναγνωρίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και επισημαίνοντας την αξία της συλλογικότητας και αποτελεσματικότητας που επιδείξαμε ως κοινωνία στην υγειονομική κρίση ως ένα «ελπιδοφόρο μοντέλο αντιπαράθεσης και διαλόγου, τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνία».

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του κ. Παπαλεξόπουλου για τις σχέσεις επιχειρήσεων και κοινωνίας, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες και των επιχειρήσεων για το έλλειμμα εμπιστοσύνης που εκφράζεται έναντί τους από την κοινωνία. «Η ενδυνάμωση της σχέσης των επιχειρήσεων με την κοινωνία εξαρτάται πρώτα από εμάς, τις επιχειρήσεις. Ξεκινώντας με διάθεση αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης», τόνισε χαρακτηριστικά. «Αρκετοί αμφισβητούν τη συμβολή των επιχειρήσεων στο κοινό καλό» ανέφερε. «Στον ΣΕΒ θεωρούμε ευθύνη μας την αντιστροφή αυτής της αντίληψης. Οσο εμείς εξελισσόμαστε προς το καλύτερο, τόσο θα δυναμώνει η σχέση με την κοινωνία».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ οριοθέτησε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μέσα από έξι κατευθύνσεις:

• Τη συνέχιση και επιτάχυνση των πολυσυζητημένων μεταρρυθμίσεων, που αφορούν κυρίως την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

• Τη διατύπωση μιας συγκροτημένης βιομηχανικής πολιτικής, ευθυγραμμισμένης με την αντίστοιχη της Ε.Ε.

• Την εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας.

• Τη συστηματική ενίσχυση της ικανότητάς μας να καινοτομούμε.

• Τον προσανατολισμό ικανών πόρων για επενδύσεις στις κατάλληλες υποδομές, ιδιαίτερα ψηφιακές, ενεργειακές, κυκλικής οικονομίας και logistics.

• Και τέλος τη στοίχισή μας πίσω από ορισμένες κρίσιμες επιταγές της εποχής μας: την ψηφιακή επανάσταση, τις απαραίτητες δεξιότητες στην εργασία, και την πράσινη ανάπτυξη.

Στην εκτενή αναφορά του για την ενίσχυση του ρόλου της μεταποίησης, ο κ. Παπαλεξόπουλος  επεσήμανε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συμμετοχής της στο ΑΕΠ και την απασχόληση αλλά και τον εξωστρεφή χαρακτήρα της.

Σημείωσε επίσης ότι η μεταποίηση πληρώνει μισθούς που είναι κατά μέσον όρο αισθητά μεγαλύτεροι από την υπόλοιπη οικονομία και συνεισφέρει περισσότερο από το μερίδιό της στα έσοδα του κράτους.

«Πρωταρχικός στόχος του ΣΕΒ είναι να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα σε 10 χρόνια. Αν φτάσουμε εκεί, υπολογίζουμε ότι θα δημιουργούνταν σταδιακά 550.000 νέες, καλά αμειβόμενες και σταθερές θέσεις εργασίας στη χώρα», είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος και συμπλήρωσε ότι «ο στόχος μπορεί να φαίνεται φιλόδοξος, αλλά η συγκυρία είναι η καλύτερη εδώ και πολλά χρόνια» και ανέφερε τα μέταλλα, τα τρόφιμα, τη φαρμακευτική βιομηχανία, την πράσινη ενέργεια, τον ορυκτό πλούτο, τη ναυτιλία και ορισμένους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, ως κλάδους που μπορούμε να αναπτύξουμε.

Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του στη μεταποίηση σε σχέση με τον ρόλο του ΣΕΒ.  Θύμισε ότι «έχει τις ρίζες του στη βιομηχανία» και σημείωσε πως «φιλοδοξεί να εκπροσωπεί αποτελεσματικά τη μεταποίηση και τη σημασία της για την ελληνική οικονομία». Επεσήμανε ωστόσο και τη διπλή υπόσταση του ΣΕΒ ως εκπροσώπου της βιομηχανίας αλλά και της επιχειρηματικότητας γενικότερα.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος ευχαρίστησε τα μέλη του ΣΕΒ για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στον ίδιο αλλά και στον νέο πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής Ευθύμιο Βιδάλη, όπως και στον προκάτοχό του κ. Θεόδωρο Φέσσα που, όπως τόνισε, «εργάστηκε άοκνα για τον Σύνδεσμο και αφήνει έναν οργανισμό δυνατό, δυναμικό και με στραμμένη τη ματιά στο μέλλον». Ο κ. Φέσσας στην ομιλία του δήλωσε υπερήφανος για όσα πέτυχε για τον Σύνδεσμο την τελευταία εξαετία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι στον ΣΕΒ έκαναν το καθήκον τους. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και στον κ. Ευθύμιο Βιδάλη, δηλώνοντας ότι «θα είμαι με κάθε τρόπο δίπλα σας, πάντοτε φανατικός υποστηρικτής του ΣΕΒ». Η χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ εξέλεξε νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου τον κ. Γεώργιο Περιστέρη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον κ. Ανδρέα Σιάμισιη των ΕΛΠΕ και την κ. Ιουλία Τσέτη της Uni Pharma.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή