Βιβλία σε απομόνωση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καραντίνα τίθενται τα βιβλία που επιστρέφουν οι Ιταλοί αναγνώστες στην Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας. Η βιβλιοθήκη, η μεγαλύτερη της Ιταλίας και μία από τις σημαντικότερες της Ευρώπης, παρέμεινε κλειστή επί δύο μήνες λόγω της πανδημίας και, μετά την πρόσφατη επαναλειτουργία της, μπορεί πλέον να δεχθεί, έστω και καθυστερημένα, τα βιβλία τα οποία επιστρέφει το κοινό της. Επειδή ωστόσο μια συμβατική απολύμανση θα έθετε σε κίνδυνο το χαρτί τους, τα βιβλία αποθηκεύονται σε ειδικά κουτιά και παραμένουν σε αυτά για επτά ημέρες. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που το ίδρυμα παραμένει κλειστό για τόσο μεγάλο διάστημα.

Η καραντίνα της Ζέιντι Σμιθ

Μια συλλογή έξι δοκιμίων, με θέματα που άπτονται της πανδημίας και των συνεπειών της, έγραψε στη διάρκεια της καραντίνας η Βρετανίδα συγγραφέας Ζέιντι Σμιθ. Το βιβλίο θα ονομάζεται «Intima-tions» («Αναγγελίες», σε ελεύθερη μετάφραση), θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Penguin στις 28 Ιουλίου και, σύμφωνα με την ίδια τη συγγραφέα, αντλεί εν μέρει την έμπνευσή του από το έργο «Τα εις εαυτόν» του Μάρκου Αυρηλίου. Σε σημείωμά του, ο εκδοτικός οίκος κάνει λόγο για μια συλλογή που εξερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις εν μέσω καραντίνας, τον ανοίκειο χαρακτήρα της νέας συνθήκης ή τις συνέπειές της στην εργασία. Στην Ελλάδα, τα βιβλία της Ζέιντι Σμιθ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός και Μεταίχμιο.

Βιβλία τέλος για το Internet Archive

Καταργεί τη «Βιβλιοθήκη Εθνικής Εκτακτης Ανάγκης» η πλατφόρμα Internet Archive, έπειτα από διαμαρτυρίες συγγραφέων και εκδοτών που έκαναν λόγο για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων τους. Το πρότζεκτ είχε ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, προσφέροντας δωρεάν πάνω από 1,3 εκατομμύριο βιβλία σε ένα κοινό που δεν είχε πλέον πρόσβαση σε βιβλιοπωλεία και φυσικές βιβλιοθήκες, υπό τον όρο ότι κάθε βιβλίο θα ήταν διαθέσιμο σε έναν αναγνώστη για δύο εβδομάδες. Ωστόσο, στις αρχές Ιουνίου, εκδοτικοί οίκοι, όπως οι Hachette, HarperCollins και Penguin, κατέθεσαν αγωγή κατά της πλατφόρμας Internet Archive, με την Ενωση Αμερικανών Εκδοτών να τη χαρακτηρίζει «ένα από τα μεγαλύτερα πειρατικά sites του κόσμου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή