Περί αριστείας τότε και μη αριστείας σήμερα

Περί αριστείας τότε και μη αριστείας σήμερα

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή το εξαιρετικό (όπως πάντα) άρθρο του κ. Στέφ. Κασιμάτη της 5ης Μαΐου σχετικά με τον κ. Φίλη και την αριστεία: Στη δεκαετία του ’70, ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε επιβάλει στην τότε ΚΝΕ σαν κυρίαρχο σύνθημα: «Πρώτοι στον αγώνα αλλά και πρώτοι στα μαθήματα!» Αυτά από έναν πραγματικό αριστερό ηγέτη με ουδεμία πολιτική ή φιλοσοφική σχέση με τους «γιαλαντζί» αριστερούς Φίληδες και Μπαλτάδες που απεχθάνονται την αριστεία.

Ως απόφοιτος του Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου (ωχ, τι ιεροσυλία, κ. Φίλη, sorry!), ενθυμούμαι, μαθητούδι 11 χρόνων, απόφοιτος του δημοτικού, δώσαμε εισαγωγικές για να γίνουμε δεκτοί στο Βαρβάκειο: 650 υποψήφιοι για 120 θέσεις. Κανένας από τους 650 δεν θεωρούσε κοινωνική αδικία αυτές τις εξετάσεις. Απλά, και εμείς και οι γονείς μας, επιδιώκαμε την αριστεία μαθητεύοντας σε σχολείο με άριστους καθηγητές.

Κατά τη γνώμη και όλων των σωστά σκεπτόμενων Ελλήνων, πρέπει να ακολουθούμε αξιώματα σαν του Χ. Φλωράκη και, φυσικά, όλων των δασκάλων του γένους από την αρχαιότητα, και όχι δήθεν «επαναστατικές» ανοησίες του κ. Φίλη.

Το ίδιο συνέβη και στις εισαγωγικές μου της Νομικής το 1958: 4.000 υποψήφιοι για 404 εισακτέους. Aγνοώ τι έγινε όταν ο κ. Φίλης έδωσε τις εξετάσεις του.

Κωνσταντινος Λυκας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή