Αποσύρθηκε ο Ντιέγκο, η χελώνα με τη θρυλική λίμπιντο που έσωσε το είδος της από την εξαφάνιση

Αποσύρθηκε ο Ντιέγκο, η χελώνα με τη θρυλική λίμπιντο που έσωσε το είδος της από την εξαφάνιση

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα της απόσυρσης ήρθε για τον Ντιέγκο, τη γιγαντιαία αρσενική χελώνα από τα Νησιά Γκαλαπάγκος, η θρυλική λίμπιντο της οποίας έσωσε το απειλούμενο με εξαφάνιση είδος της. Συγκεκριμένα, ο «γερό» Ντιέγκο και άλλες 14 αρσενικές χελώνες μπήκαν και επισήμως στη «σύνταξη» από το πρόγραμμα αναπαραγωγής που συμμετείχαν εδώ και δεκαετίες και επέστρεψαν στη πατρίδα τους, τη νήσο Εσπανιόλα, μία εκ των Νήσων Γκαλαπάγκος του Εκουαδόρ.

H μνημειώδης όρεξη του Ντιέγκο για ζευγάρωμα τον έφερε στη νήσο Σάντα Κρουζ, όπου επί πέντε δεκαετίες ζευγάρωνε με τις θηλυκές χελώνες του είδους του, συμβάλλοντας τα μέγιστα σε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής για τη διάσωση των γιγαντιαίων χελωνών από την προοπτική της εξαφάνισης. Από την έναρξη του τη δεκαετία του ’60, το πρόγραμμα υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένο, φέρνοντας στη ζωή περισσότερες από 2.000 γιγαντιαίες χελώνες.

Ο αιωνόβιος πλέον Ντιέγκο, ο οποίος έκλεισε πρόσφατα τα 100 χρόνια, θεωρείται πατέρας μεγάλου αριθμού αυτών των χελωνών, με ορισμένους υπολογισμούς να συνηγορούν ότι ακόμη και το 40% από αυτές τις 2.000 χελώνες, είναι παιδιά του. Για να συμμετάσχει σε αυτό το εγχείρημα για τη διάσωση του είδους του, ο Ντιέγκο μεταφέρθηκε στο Εκουαδόρ  από τον Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, τη δεκαετία του ’60. Σύμφωνα με την υπηρεσία των Εθνικών Πάρκων των Νήσων Γκαλαπάγκος, ο Ντιέγκο δεν είχε προλάβει να ζήσει μεγάλο διάστημα στην πατρίδα του, τη νήσο Εσπανιόλα, καθώς είχε φύγει μαζί με μία επιστημονική αποστολή στις αρχές του 20ου αιώνα.

Πριν από περίπου 50 χρόνια, υπήρχαν μόλις δύο αρσενικές και δώδεκα θηλυκές γιγαντιαίες χελώνες στη νήσο Εσπανιόλα, κάτι το οποίο μαρτυρά το μέγεθος της «δουλειάς» που έγινε όλα αυτά τα χρόνια από τον Ντιέγκο και την «παρέα του».

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή