Με εισβολή απειλεί η Πιονγιάνγκ

Με εισβολή απειλεί η Πιονγιάνγκ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο στρατός της Πιονγιάνγκ για να εισβάλει στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, ενώ η Βόρεια Κορέα ανατίναξε χθες το γραφείο συνδέσμου, στην κωμόπολη Κεσόνγκ. Το γραφείο συνδέσμου στη βορειοκορεατική πόλη είχε εγκαινιάσει τις εργασίες του το 2018, με στόχο την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι εγκαταστάσεις παρέμεναν άδειες εδώ και μήνες εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Σεούλ προειδοποίησε ότι θα απαντήσει «με πυγμή» εάν ο Βορράς συνεχίσει να «επιδιώκει την όξυνση». Η ανατίναξη του γραφείου συνδέσμου, αναφέρει η ανακοίνωση της Σεούλ, «ακυρώνει κάθε ελπίδα όσων θα ήθελαν να δουν την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δύο Κορεών και μια μόνιμη ειρήνη στη χερσόνησο». Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες εξαιτίας της εκστρατείας οργανώσεων αντικαθεστωτικών Βορειοκορεατών, εξορίστων στη Νότια Κορέα, οι οποίοι στέλνουν προπαγανδιστικό έντυπο υλικό μέσα σε μπαλόνια ηλίου τα οποία περνούν επάνω από τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα.

Την κατεδάφιση του γραφείου συνδέσμου είχε ανακοινώσει από την Κυριακή η 32χρονη Κιμ Γιο Τζονγκ, μικρότερη αδελφή και στενή σύμβουλος του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία θεωρείται επικεφαλής της σκληροπυρηνικής πτέρυγας του καθεστώτος. Παρά τις δύο συνόδους κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν, οι σχέσεις Δύσης και Πιονγιάνγκ έχουν επιδεινωθεί σημαντικά εξαιτίας της άρνησης της Ουάσιγκτον να άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα και της επιμονής του απομονωμένου σταλινικού καθεστώτος να διατηρήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Κιμ Γιο Τζονγκ προήχθη το 2017 σε αναπληρωματικό μέλος του πολιτικού γραφείου, έχοντας υπηρετήσει κατά την τριετία 2014-2017 ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Προπαγάνδας. Η προσωρινή εξαφάνιση του Κιμ Γιονγκ Ουν τον Απρίλιο οδήγησε σε εικασίες για την υγεία του, με την αδελφή του να θεωρείται από αναλυτές η πιθανότερη διάδοχός του.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στη Σεούλ, η Πιονγιάνγκ αξιοποιεί την κρίση των «αποστολών» προπαγανδιστικού υλικού με μπαλόνια από «ανθρώπινα αποβράσματα», όπως αποκαλεί το βορειοκορεατικό καθεστώς τους αυτομολήσαντες στον Νότο Βορειοκορεάτες, για να τονώσει το εθνικό φρόνημα και να συσπειρώσει τον πληθυσμό γύρω από την ηγεσία εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Την περασμένη εβδομάδα, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε τη διακοπή κάθε διαύλου επικοινωνίας με τη Σεούλ.

Η βορειοκορεατική κωμόπολη Κεσόνγκ είχε φιλοξενήσει το 2003 την πρώτη κοινή βιομηχανική ζώνη των δύο χωρών, για να γίνει σύμβολο της εύθραυστης σχέσης τους και της προσπάθειας ειρήνευσης στην κορεατική χερσόνησο. Την περίοδο της αιχμής της, η Κεσόνγκ προσέφερε θέσεις εργασίας σε 50.000 Βορειοκορεάτες εργάτες και εκατοντάδες στελέχη από τη Νότια Κορέα, που απασχολούνταν σε 120 εργοστάσια. Τον Μάρτιο του 2019, όμως, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας του γραφείου συνδέσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή