H δεξαμεθαζόνη αλλάζει τους «όρους του παιχνιδιού»

H δεξαμεθαζόνη αλλάζει τους «όρους του παιχνιδιού»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σκεύασμα που ίσως «αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού» όσον αφορά την αντιμετώπιση των πιο βαριών περιπτώσεων COVID-19, εντόπισε βρετανική μελέτη, ενώ κλιμακώνεται η παγκόσμια ανησυχία για νέα έξαρση του κορωνοϊού, καθώς σημειώνεται αξιοσημείωτη αύξηση κρουσμάτων σε πολλά σημεία της υφηλίου.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι η δεξαμεθαζόνη, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι σκεύασμα φθηνό και σε πλήρη επάρκεια, εφόσον χορηγηθεί σε χαμηλή δοσολογία, μπορεί να μειώσει τους θανάτους από COVID-19 κατά 33% στους διασωληνωμένους ασθενείς και κατά 20% σε εκείνους που απλώς λαμβάνουν οξυγόνο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, αν η δεξαμεθαζόνη είχε χορηγηθεί εξαρχής σε ασθενείς στη Βρετανία, θα μπορούσε να είχε σώσει τουλάχιστον 5.000 ζωές.

Το σκεύασμα, που ήδη χορηγείται κατά ευρέος φάσματος φλεγμονών, φαίνεται ότι αποτρέπει την υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτοκινών», ικανή να επιφέρει τον θάνατο. Στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χορηγήθηκε δεξαμεθαζόνη σε 2.000 ασθενείς, ενώ οι 4.000 της ομάδας ελέγχου δεν το έλαβαν. Στους διασωληνωμένους ασθενείς ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε από 40% σε 28%, ενώ σε αυτούς που λάμβαναν οξυγόνο, από 25% σε 20%. Οπως επισημαίνει ο συντονιστής της έρευνας, καθηγητής Πίτερ Χόρμπι, «είναι το μοναδικό φάρμακο μέχρι στιγμής που πραγματικά μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από COVID-19. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη». Φαίνεται, όμως, ότι το σκεύασμα δεν συμβάλλει στην ανάρρωση τον ασθενών με ήπια συμπτώματα.

Την ίδια στιγμή, η επανεμφάνιση του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία σε ειδικούς και υγειονομικούς φορείς. Στη Νέα Ζηλανδία, όπου εδώ και τρεις εβδομάδες δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα, εντοπίσθηκαν χθες δύο νέα κρούσματα, σε επισκέπτριες που ταξίδεψαν στη χώρα από τη Βρετανία, μέσω Αυστραλίας. Παρότι οι γυναίκες τέθηκαν σε καραντίνα στο Οκλαντ, τους δόθηκε άδεια και ταξίδεψαν μέχρι το Ουέλιγκτον. Σήμερα οι Αρχές βρίσκονται και πάλι επί ποδός και ιχνηλατούν τις επαφές τους.

Στο Πεκίνο, τα τύμπανα του πολέμου εναντίον της COVID-19 χτυπούν και πάλι, μετά τον εντοπισμό περισσότερων από 100 κρουσμάτων στην περιοχή κοντά στην αγορά Ξιφαντί. Καραντίνα, περιοριστικά μέτρα στη μετακίνηση, θερμομετρήσεις και χιλιάδες τεστ μπήκαν για μία ακόμα φορά στην ημερήσια διάταξη. Κρούσματα που συνδέονται με την εστία της κινεζικής πρωτεύουσας καταγράφηκαν και στις επαρχίες Λιαονίν, Χεμπέι και Σετσουάν, αναγκάζοντας τις Αρχές, προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση της επιδημίας, να επιβάλλουν απαγόρευση στις οδικές μεταφορές προς την επαρχία, αλλά και τη μετακίνηση ατόμων που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως αυτοί που είχαν έρθει σε επαφή με τα κρούσματα. Σημαντική αύξηση λοιμώξεων καταγράφεται και στην Τουρκία, όπου, συγκριτικά με τις αρχές του μήνα, τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, φθάνοντας στα 1.600 ημερησίως. Στις ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κάλεσε τους κυβερνήτες να επικαλούνται ως αιτία της αύξησης των κρουσμάτων την εντατικοποίηση των διαγνωστικών τεστ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή